Christina Arnold: Wolki und ihre Freunde

A könyv borítója

Mindig nagy öröm egy-egy kortárs magyarországi német irodalomi mű megjelenése, ritkaságuk révén még nagyobb örömmel jár, amennyiben mondókákról, mesékről, elbeszélésekről vagy általában véve gyermekirodalomról van szó. Ezekhez sorolható a 2005-ben, negyedik kiadásban megjelent kétnyelvű verses gyűjtemény, a Zauberhut/Varázscilinder Michelisz József tollából. Ilyen még a Neue Zeitung Alapítvány gondozásában káni magyarországi német nyelvjárásban megjelent (nem csak gyerekeknek való) Reigöd vum Weidepam, illetve a Pilisvörösvári Német Nemzetiségi Önkormányzat által 2017-ben kiadott Kinderreime und Sprüche aus Weirschwar is.

 

 

 

 

A legújabb kiadvány pedig Arnold Krisztina első, Wolki und ihre Freunde című – nem csak kicsiknek szánt – gyerekkönyve, melyet a Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége (VUdAK) idén jelentetett meg. A magyarországi német szerző 1977-ben született Pécsett, Mecseknádasdon nőtt fel, illetve családjával ma is ott él. Az írással elég korán elkezdett foglalkozni, a szélesebb közönség számára a Neue Zeitungban megjelenő Drillingsgeschichten című rovat által vált ismertté, melyben az olvasók hármasikrei – két fia és egy lánya – mindennapjairól olvashatnak. Ezek a történetek ösztönözték az írónőt a könyv megírására is.

A könyvbe belelapozván feltűnik annak jó strukturáltsága, sokoldalú felhasználhatósága, melyet Damó István illusztrációi tesznek még színesebbé és vidámmá. Arnold Krisztina művét az egész családnak ajánlja, melyet felépítése igen jól tükröz. A könyvben versek, mondókák és mesék mellett mecseknádasdi nyelvjárásban megírt modern történeteket is találhat az olvasó, illetve huszonkilenc Drillingsgeschichten-t is tartalmaz, a sort kettő, szintén inkább felnőtteknek való rövid írás zárja. A CD-melléklet, mely mindent tartalmaz, amit nyomtatásban olvashattunk, segítheti az olvasót a helyes kiejtésben, hangsúlyozásban és megértésben is.

A könyv igen jól tükrözi, hogy a magyarországi német írónő életében a német nyelv és a magyarországi német származás nagyon fontos szerepet játszik. Így a könyvet mindazoknak ajánljuk, akiknek a gyermeknevelés során fontos a nyelv és az identitás ápolása.

Christina Arnold:
Wolki und ihre Freunde
Gedichte und Reime, Märchen und Geschichten
Budapest: Verband Ungarndeutscher Autoren und Künstler (Reihe Literatur Band 18.), 2019.
(Arnold Krisztina:
Felhőcske és barátai
Versek és mondókák, mesék és történetek)
Nyelv: Német

A kiadvány megvásárolható a VUdAK-nál (Magyarországi Német Írók és Művészek Szövetsége), további információ >>>

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu

Honlap: www.bibliothek.hu