Literatur und Kultur im Königreich Ungarn um 1800

Eheti könyvajánlónk talán leginkább a német szakos egyetemi hallgatóknak kedvez, de mindenki más figyelmébe is ajánljuk ezt a szöveggyűjteményt.

Az itt ajánlott mű a Deutschsprachige Texte aus Ungarn (Németnyelvű szövegek Magyarországról) című sorozat harmadik része. Az első kötetben a költészeté, míg a másodikban a drámáké volt a főszerep. A kiadványsorozat a 18-19. század fordulóján az országban virágzó német nyelvű irodalmi termést mutatja be.

Continue reading „Literatur und Kultur im Königreich Ungarn um 1800”

Joschi Ament: „Es geht alles vorüber, es geht alles vorbei”. Das Schicksal der Deutschen aus Elek in Ungarn

A héten egy az eleki magyarországi németekről szóló dokumentációt ajánlunk a Magyarországi Németek Könyvtára olvasói figyelmébe. Es geht alles vorüber, es geht alles vorbei címmel jelent meg Joschi Ament könyve 2015-ben, mely mostantól könyvtárunkban is elérhető olvasásra, illetve kölcsönzésre.

Continue reading „Joschi Ament: „Es geht alles vorüber, es geht alles vorbei”. Das Schicksal der Deutschen aus Elek in Ungarn”

Stephan Scholz, Maren Röger, Bill Niven (szerk.): Die Erinnerung an Flucht und Vertreibung

Ezen a héten a Magyarországi Németek Könyvtára egy kézikönyvet ajánl olvasói figyelmébe, melynek elsődleges célja, hogy átfogó képet adjon azokról a médiumokról és gyakorlati elemekről, melyek a németek elűzetéséről szóló diskurzusokat évtizedek óta meghatározzák, illetve betekintést nyújtson a német emlékezettörténet fellendülésébe és vitáiba 1945 után.

Continue reading „Stephan Scholz, Maren Röger, Bill Niven (szerk.): Die Erinnerung an Flucht und Vertreibung”