Gion Nándor: Ez a nap a miénk

Eheti ajánlónk egy már általunk többször bemutatott szerző regényciklusának harmadik kötete, mely egy vajdasági kisvárosban, Szenttamásban és annak környékén, nemzetiségek forgatagában játszódik.

Gion Nándor szülővárosának történetét 1898-tól az 1950-es évekig Latroknak is játszottcímű regényciklusában mutatja be négy regényén keresztül. A Virágos katona és Rózsaméz című kötetekkel már találkozhattak olvasóink oldalainkon könyvajánló formájában, az itt bemutatott mű ennek a regényfolyamnak a folytatása.

A harmadik részben a II. világháború Szenttamásra gyakorolt hatásait és eseményeit ismerhetjük meg, valamint folytatódik a két jóbarát, Rojtos Gallai István és Török Ádám, fordulatokkal teli életének bemutatása. 

A történet 1941 húsvétvasárnap reggelén kezdődik, amikor is a magyar sereg csapatai megérkeznek Szenttamáshoz és a lakosság az üdvözlésükre siet. Addigra a szerb csapatok már elvonultak és a falu szerb lakosai is visszahúzódtak inkább, mert a magyarok lelkesedése erre késztette őket. Örvendeznek, hiszen a délvidék visszafoglalása reménnyel tölti el őket, hogy ennek a napnak ezeréves folytatása lesz.

Időközben főhősünk, Gallai, sváb származású feleségével, Krebs Rézivel nagyszülői korba lépett, és a magyar vezetés mezőőrré nevezte ki. A világpolitikai történések Szenttamáson is éreztetik hatásukat: a helyi zsidókat kiközösítik, majd deportálják, később a németeket táborokba zárják, illetve olvashatunk még a partizánok vérengzéseiről is.

Ajánljuk ezt a regényt mindazoknak, akik a sorozat többi részével már megismerkedtek, hiszen ezáltal egy teljes képet kaphatnak a korszak eseményeiről, de azoknak is érdekes lehet, akik a vajdasági népcsoportok történelmével ismerkednének meg. 

Gion Nándor: Ez a nap a miénk 
Budapest : Magvető, 2020
373 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu