Gion Nándor: Rózsaméz

A néhai Jugoszláviából származó Gion Nándor (1941-2002) az 1960-as és 1970-es évek egyik legismertebb magyar kisebbségi írója volt. Szenttamáson, a Bácska déli részén született, ahol regényei is játszódnak. Az itt ajánlott mű a Virágos katona folytatása, melyet már olvashattak a Magyarországi Németek Könyvtárának ajánlói között.

Virágos katona 1898-tól a Nagy Háborúig, vagyis az első világháborúig meséli el a vajdasági kisváros, Szenttamás történetét, és mutatja be az elbeszélő, Rojtos Gallai István és barátja, Csoszogó Török Ádám barátságát történelmi eseményekkel tarkítva. A Rózsaméz története 1920-ban, a verbászi vasútállomáson veszi kezdetét. Ott találkozik Csoszogó Török Ádám és Gion Antal, akik börtönből, illetve katonai szolgálatból érkeztek éppen haza. Rojtos Gallai még mindig játszik citerán, de most már nem bálokban, hanem családja örömére. Időközben feleségül vette a német molnár lányát, Krebs Rézit, és neki, valamint gyerekeiknek mesél a rózsamézről, mely örök fiatalságot és kifogyhatatlan életerőt hordoz magában. Mintegy ígéretként tartja lázban a körülötte lévőket a történeteivel, nem elkerülvén a tényt, hogy rózsaméz márpedig nem létezik… 

Csoszogó Török Ádám ebben a történetben kevesebb szerephez jut, mivel a cselekmény nagy részét börtönben tölti és szabadulása után is folytatja az erőszakos, illegális tevékenységeket, így az ő személye háttérbe szorul.

A regény az első és a második világháború közötti bő húsz évben játszódik,  a cselekmény több párhuzamosan futó történetszálból épül fel, melyek segítségével a falu élete is kirajzolódik. Ez idő tájt élesednek ki a társadalmi ellentétek igazán: van, aki meggazdagodik és van, aki elszegényedik, van, aki megcsalja párját és van, akit megcsalnak. Egyesek besúgnak, másokat ártatlanul bebörtönöznek, valakinek a Szovjetunió a megváltás, megint mások pedig a németeket istenítik. A nemzetiségek között is kialakul a szerb-magyar-német viszálykodás, mely tovább gyengíti a falu egységét és viszi romlásba a települést, ugyanúgy mint a háborúk a világot.

A regényt mindazoknak ajánljuk, akik szívesen olvasnának egy olyan többnemzetiségű faluban játszódó történetet, amely a mese és a valóság egy különös elegye. 

Gion Nándor: Rózsaméz
Budapest : Magvető, 2019
362 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu