Georg Richter: Neun Jahre lebendig tot

Ezen a héten a Magyarországi Németek Könyvtára olvasóinak a Neun Jahre lebendig totcímű könyvet mutatjuk be, amelyben Georg Richter saját háborús és hadifogolyként átélt emlékeit írta le.

Georg Richter 1926-ban született Nemesnádudvaron, egy magyarországi német közösségben, a mai szerb határ közelében. Terve, hogy érettségi után orvosnak tanuljon, meghiúsult: 1944-ben, 18 évesen a nácik erőszakkal besorozták. Richternek bár nem kellett a frontra mennie, egészségügyi szolgálatot teljesített, de öt hónap után orosz fogságba került, és elkezdődött egy kilencéves, borzalmakkal teli odüisszeia: több mint húsz táborban raboskodott. Megtapasztalta a fogságot és a halálfélelmet, a megaláztatást és a bántalmazást, a hazugságot és az árulást, a nélkülözést, az éhezést és a kőfejtői kényszermunkát, valamint szemtanúja volt barátai halálának. 1950 végén a szovjet hadifogságból Magyarországra szabadult, ahol a magyar titkosszolgálat azonnal letartóztatta, és a hírhedt tiszalöki „nématáborba” szállította még három évre. Csak 1953 decemberében, 27 évesen szabadult végre, majd azonnal kiutasították az országból. Németországba került, ahova szüleit kitelepítették. Ulmban új otthonra talált és jogot tanult.

A mai napig a nemzetközi kapcsolatok területén tevékenykedik, munkásságáért 1996-ban megkapta a Szövetségi Érdemkeresztet. Georg Richter ma is tudósít és ír a magyarországi németek történelméről és kultúrájáról. Az itt bemutatott könyve 2020-ban jelent meg és a tiszalöki titkos internálótáborban szerzett élményeiről számol be. Georg Richter nős, négy gyermeke van, és Ulmban él.

Neun Jahre lebendig tot című kötetbenazokat a történeteket meséli el, amelyektől sosem fog tudni megszabadulni. A leírtakból a fiatalok is sokat tanulhatnak, például azt, hogyan lehet elviselni a reménytelen helyzeteket, és mégis úrrá lenni az életen.

Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik kortanúk elbeszélései és beszámolói által kerülnének közelebb a háborúkkal és viszályokkal sújtott  múltunk megismeréséhez. 

Georg Richter: Neun Jahre lebendig tot. Kriegsgefangen in Russland und Ungarn (Kilenc év elevenen holtan. Hadifogság Oroszországban és Magyarországon)
Ulm: Magánkiadás, 2020
271 oldal
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu