„Dahoam”. Gedichte und Geschichten von Franz Zeltner

Sopron Német Nemzetiségi Önkormányzata 2022 elején adott ki egy Zeltner Ferenc írásaiból összeállított kötetet, mely a Dahoam címet kapta. Ezzel a kiadvánnyal kívántak méltó emléket állítani a költő születésének 110. évfordulója alkalmából személyének és munkásságának.

Zeltner Ferenc Brennbergbányán született 1911-ben. Családja férfi felmenői mind a bányában dolgoztak, így neki is ezt a sorsot szánták. Ám egy szerencsétlen baleset következtében elvesztette egyik szemére a látását, ezért más szakma után kellett néznie. Már gyermekkorában érdekelte őt a tanítás, ugyanis egy tanárember mindig is nagy tiszteletnek örvendett vidéken. 1928-ban fel is vették a tanárképző főiskolára, de egy év múlva meg kellett szakítsa tanulmányait. Édesanyja halála miatt szükség volt arra, hogy ő is kenyérkereső ember legyen a családban, így kereskedői képzést végzett és nyugdíjazásáig ebben a szakmában dolgozott.

Míg a világban sok minden zajlott, addig ő boltja kínálatával látta el az embereket. Írni és olvasni viszont kevés ideje maradt, legtöbbször számlákkal és szállítólevelekkel kellett foglalkoznia. Mégis 1973-ban, amikor a Neue Zeitung-ban meglátta egy irodalmi verseny hirdetését, ifjúkori próbálkozásai emlékére elküldött pár sort a magyarországi német hetilapnak. A zsűri különdíjjal jutalmazta Leut’, Sautanz ist heut’ című versét, és egyúttal Budapestre is meghívták a díjátadóra. Ez adott neki lendületet és bátorságot ahhoz, hogy nyugdíjas évei alatt tollat ragadjon és leírja mindazt, amit átélt, ami körülötte történt, ami foglalkoztatta és belülről hajtotta. Egyre több írása jelent meg ezután az újságban és úgy érezhette, az ő művei által is élményekkel gazdagodik az olvasó, holott ő sosem tanulta  ezt a mesterséget.

Ebben a kötetben ötvenkilenc verse kapott helyet, melyek legtöbbjét dialektusban írta, emellett egy novella és a brennbergi bánya története is megjelenik. Versei a mindennapi élettől az elfeledett hősökig sok témát érintenek. Olvasásuk közben érezhetjük, hogy a költő már mint öreg, bölcs, sokat látott ember fogalmazza meg gondolatait. Novellájában a Kirgizisztánban szerzett élményeiről számol be, ahol 1926-ban járt.

Zeltner Ferenc büszkén írja le életrajzában, hogy a bátorításoknak hála a nyugdíjas éveiben véghez tudta vinni azt, amit gyerekkorában eltervezett: Mindig aktív tudott maradni, alkotott és szórakoztatott, ameddig csak tudott. Bátorításul ajánljuk tehát ezt a kötetet mindazoknak, akikben vannak még elmondatlan történetek, hogy ne hagyják elveszni azokat, sohasem késő továbbadni őket.

„Dahoam”. Gedichte und Geschichten von Franz Zeltner (Zeltner Ferenc versei és történetei)
Kiadó: Német Nemzetiségi Önkormányzat Sopron, 2022
133 oldal
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu