Fißje, Fißje, Tapp, Tapp, Tapp…

Ezen a héten egy mondókás füzetet mutatunk be a Magyarországi Németek Könyvtára állományából. A himesházi nyelvjárásban íródott mondókákat tartalmazó Fißje, Fißje, Tapp, Tapp, Tapp… című füzetet szeretettel ajánljuk szülők, nagyszülők és pedagógusok figyelmébe.

A füzet érdekessége, hogy minden egyes versike és mondóka nyelvjárásban és mellette irodalmi német nyelven is olvasható. Tartalmaz kiszámolós mondókákat, körjátékok szövegeit, bölcsődalt és a gyermekek szórakoztatására alkalmas szójátékokat is. Találunk benne még különleges alkalmakhoz, mint például a Hutzelsonntag-hoz vagy éppen névnapokhoz passzoló sorokat, de újévet köszöntő verseket is.

A kiadvány rendkívül gyerekbarát, ugyanis a legtöbb vershez tartozik egy-egy fekete-fehér kép is színezésre. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerekek ne csak a versek megtanulásával foglalkozzanak, hanem azt egy számukra is érdekes tevékenységgel összekötve sajátítsák el. 

Ezt a füzetkét nemcsak a himesházi nyelvjárást elsajátítani vágyóknak ajánljuk, hanem mindazoknak, akik a játszva tanulás hívei és fontosnak tartják a magyarországi német nyelvjárások továbbadását a következő generációknak. 

Krammné Mezei Anikó: Fißje, Fißje, Tapp, Tapp, Tapp… Kinderreime aus Nimmesch
Kiadó: Himesháza Német Önkormányzata, 2021
41 oldal
Nyelv: magyar, német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu