Geschichte der deutschen Volksgruppen in Südosteuropa

A könyv borítója

Számos kiadvány foglalkozik a délkelet-európai németséggel, azonban a többség a laikusok számára nehezen érthető, túl részletes, vagy csak egyetlen korszakra összpontosít. Ez a füzet tömören, szemléletesen foglalja össze a kérdéskört.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az osztrák oktatási minisztérium kezdeményezésére összeállított, tetszetős kiállítású kiadvány négy részből áll. A 17-18. századi betelepítésekkel kezd, majd foglalkozik a többségi társadalmakkal való együttéléssel, a kitelepítéssel és az ezt követő térségbeli integrációval.

Egyik telepítési területet sem hagyja figyelmen kívül: mind a magyarországi, mind az erdélyi, mind a mai Szlovákia illetve az egykori Jugoszlávia területének történéseit vizsgálja. A kis terjedelem ellenére a kötet minden fontos információt tartalmaz. Az utolsó fejezet a második világháború utáni legfontosabb népi német dokumentumot, a Hazájukból Elűzöttek Chartáját mutatja be.

Aki érthető összefoglalót keres a témában, annak a füzet a legjobb választások egyike.

Geschichte der deutschen Volksgruppen in Südosteuropa. Eine Einführung. Ansiedlung, nationales Zusammenleben, Vertreibung, Integration (A délkelet-európai német népcsoportok története. Bevezetés. Betelepülés, nemzeti együttélés, kitelepítés, integráció)
Wien : VLÖ, é. n.
63 o. : ill.
Nyelv: német