Marchut Réka: Töréspontok

A könyv borítója

A doktori disszertációk gyakran foglalkoznak fontos témákkal, de ha a szerzők nem tudják kiadatni őket, eredményeik csak a kutatók számára elérhetők. Marchut Rékának sikerült megjelentetnie dolgozatát, aminek a téma iránt érdeklődők csak örülhetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár a kitelepítést és a hozzá vezető eseményeket számos könyv bemutatta már, időről időre újabb tényeket kutatnak ki, újabb forrásokra bukkannak. Szintén Marchut műve mellett szól, hogy a Buda környéki régió történéseit még sosem mutatták be ekkora terjedelemben.

A kiadvány a kitelepítéstől az 1920-as évek elejéig nyúl vissza. Szerzője kifejti a magyarországi németség két világháború közti helyzetének problémáját, azonban legrészletesebben a második világháború időszakát ismerteti.

Különösen melegen ajánljuk a könyvet az érintett települések lakóinak. Akinek további kérdései vannak a kötettel kapcsolatban, az felteheti őket május 28-án a Magyarországi Németek Házában a hivatalos könyvbemutatón.

Marchut Réka: Töréspontok. A Budapest környéki németség második világháborút követő felelősségre vonása és annak előzményei (1920-1948)
Budapest – Budaörs : MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont, Magyar Történelmi Társulat, Budaörsi Passió Egyesület, 2014.
405 o.
Nyelv: magyar