Gulner László: Kőszegfalva története és népszokásai

A könyv borítója

Kőszegfalva (németül Schwabendorf) Vas megyében, Kőszeg közelében fekszik. Eddigi legjobb leírása Gulner László 1983-as könyvében található melyet 2003-ban a község fennállásának 290 éves évfordulójára bővített formában újra kiadtak.

 

 

 

 

 

 

 

 

A község már az Árpádok idején is létezett, de a Rákóczi-szabadságharc során porig rombolták. Württembergi telepesek építették újjá, fénykorát a 19. században élte. Ma Kőszeg egyik kerülete. Nem csupán ezeket és a falutörténet egyéb részleteit találhatjuk meg a kötetben, hanem levéltári, valamint fényképes forrásokat és térképeket is, melyek segítségével az olvasók részletes képet alkothatnak / kaphatnak a település múltjáról.

A könyv nagyobbik része Kőszegfalva néprajzával foglalkozik, különös tekintettel az ünnepekre. Bemutatásukon kívül dalszövegek és népköltések is helyet kaptak a kiadványban, a helyi szokásokba számos fotó segítségével nyerhetünk betekintést.

Mindazoknak ajánljuk a könyvet, akik a magyarországi német települések helytörténete és néprajza iránt érdeklődnek. Aki még közelebbről szeretne megismerkedni a faluval, a Magyarországi Németek Háza (1062 Budapest, Lendvay u. 22.) aktuális kiállításán június végéig további benyomásokat szerezhet.

Gulner László: Kőszegfalva történelmi kialakulása és népszokásai
Kőszeg : Kőszegfalvi Baráti Kör, 2003.
96 o. : ill.
Nyelv: magyar