Andreas Kossert: Kalte Heimat

A könyv borítója

A közép-kelet-európai németek kitelepítését számos kiadvány mutatja be. Kevesebb foglalkozik azzal azzal a nem kevésbé fontos témával, hogy mi várta az elűzötteket a régi-új hazában, hogyan ment végbe az integrációjuk. Andreas Kossert könyve pontosan ezt vizsgálja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sokatmondók a fejezetcímek: a „Németország első számú problémája”, „Elhallgatott milliók”, „Nem múló fájdalom” csak három példa közülük. Már az első fejezet is érzékeny témával foglalkozik: az, hogy valóban áldozatnak tekinthetők-e a kitelepítettek, a kezdetektől kezdettől fogva a legvitatottabb kérdések egyike volt.

Az új német állampolgárok történetét nem vizsgálhatjuk az össznémet történésektől függetlenül. A szerző sosem hagyja figyelmen kívül a nagypolitikát, illetve a társadalmi és gazdasági változásokat. A kötetből részletesen megismerhetjük a teljes (?) beilleszkedésig vezető utat.

A könyvet elsősorban történészeknek és a történelem kedvelőinek ajánljuk.

Andreas Kossert: Kalte Heimat. Die Geschichte der deutschen Vertriebenen nach 1945 (Hideg haza. A német kitelepítettek 1945 utáni története)
München : Pantheon, 2008
432 S. : ill.
Nyelv: német