Die Donauschwaben

 

A könyv borítója

A kiállítások általában röviddel zárásuk után feledésbe merülnek. Nem ez történik, ha a szervezők részletes katalógust adnak ki. A Die Donauschwaben kiállítás katalógusa kiváló példa erre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiadvány jóval több, mint a kiállított tárgyak magyarázata. A tíz alfejezet a Duna menti svábok történetének szakaszait mutatják be, szakszövegekkel, statisztikákkal és kronológiákkal alátámasztva. Természetesen a kiállításon nemcsak tárgyakat, hanem modern és egykorú ország- és várostérképeket ill. történelmi dokumentumokat ábrázoló fotókat is bemutattak, melyek informatívan adnak képet a Duna menti svábok betelepüléséről.

A kiállítás nem csak a betelepüléssel, hanem a népcsoport későbbi sorsával, Kárpát-medencei életükkel, a kitelepítéssel és németországi új életükkel is foglalkozott. A könyvhöz többnyelvű helynévmutató tartozik.

Mivel a könyv jóval több egyszerű katalógusnál, mindazoknak ajánljuk, akik egy jó, illusztrált összefoglalót keresnek a Duna menti svábok történetéről.

Die Donauschwaben. Deutsche Siedlung in Südosteuropa. Ausstellungskatalog (A Duna menti svábok. Német telepesek Délkelet-Európában. Kiállítási katalógus)
Sigmaringen : Jan Thorbecke Verlag, 1989.
328 o. : ill.
Nyelv: német