A nyitott ajtók és Dürer

A könyv borítója

Albrecht Dürer Nürnbergben élt, de Ajtósról, egy Gyulához közeli településről származott. A művész halálának 480. évfordulójára Gyula önkormányzata reprezentatív kötetet jelentetett meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A könyv középpontjában a két város áll. Korábban heves vita folyt arról, valóban Magyarországról származtak-e a Dürerek: valószínűleg eredetileg Németországból származtak, majd később visszatelepültek. A feltételezések szerint Ajtós adta a család nevét (ajtó=Tür, ebből vezethető le a Türer és a Dürer), de a falu a török elleni harcok során megsemmisült. A Dürer család életében Gyula jelentős szerepet játszott.

Idősebb Albrecht Dürer fiatalemberként hagyta el Magyarországot, fia már nürnbergi polgárként nőtt fel. A tanulmányok mindezzel és sok mással részletesen foglalkoznak: utalnak a könyvben az idősebb Dürer aranyművesi életművének jelentőségére is. Bár logikus lenne, a kötetben viszonylag kevés alkotását láthatjuk ifj. Albrecht Dürernek. Sokkal nagyobb teret szentelnek a két város, Gyula és Nürnberg bemutatásának.

A könyvet azoknak ajánljuk, akik szívesen olvasnának Gyula és Nürnberg “rokonságáról” és megnéznék látnivalóikat.

A nyitott ajtók és Dürer = Dürer und die offenen Türen
Békéscsaba : Typografika, 2008.
196 o. : ill.
Nyelv: magyar-német