Paul Ginder: Ungarn und Deutsche

A könyv borítója

Paul Ginder a 20. század második felének egyik legjelentősebb magyarországi német politikusa volt Németországban. Politikai karrierje mellett publicistaként is tevékenykedett, a 80-as évektől magyarországi folyóiratokban is jelentek meg cikkei. Műveiben és munkásságában egyaránt a magyar-német párbeszéd híve volt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez a könyv korábban már megjelent, a német-magyar kapcsolatok különböző szakaszaival foglalkozó cikkek gyűjteménye. A paletta széles: diplomácia, hadtörténet, néprajz és kisebbségpolitika is szerepel a kötetben, emellett több magyarországi német személyiség életrajzát is tartalmazza. Különös figyelmet szentel Ginder egykori iskolájának, a kalocsai jezsuita gimnáziumnak.

Külön fejezet foglalkozik Ginder kedvenc témájával, a német-magyar párbeszéddel, melyben a probléma rövid összefoglalója mellett többek között Illyés Gyula nekrológja is olvasható. A kötet végén megtalálhatók Paul Ginder valamennyi 1999-ig megjelent művének bibliográfiai adata.

A könyvet elsősorban azoknak ajánljuk, akik meg szeretnének ismerkedni Paul Ginder életművével.

Paul Ginder: Ungarn und Deutsche. Aufsätze zur donauschwäbischen Geschichte und Kulturgeschichte (Magyarok és németek. Tanulmányok a dunai svábok történetéről és kultúrtörténetéről)
Tübingen : Institut für donauschwäbische Geschichte und Landeskunde; Budapest : Landesselbstverwaltung der Ungarndeutschen, 1999.
235 o.
Nyelv: német