Friedrich Dürrenmatt: 4 Hörspiele

A könyv borítója

Friedrich Dürrenmatt svájci szerzőt elsősorban színpadi és prózaíróként ismerjük. Nem kevésbé jelentősek azonban hangjátékai, melyek közül négy olvasható ebben a kötetben.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A rádiózás háttérbe szorulásával ma lényegesen kevesebb rádiójátékot hallgatunk, mint évtizedekkel ezelőtt, de olvasva is élvezhetjük őket. Dürrenmatt művei szinte kivétel nélkül izgalmasak, igaz ez hangjátékaira is. Legyen szó bűnügyi történetekről vagy klasszikus témák feldolgozásairól, sosem tudjuk, mi vár ránk a végén.

A kötetben található művek közül kettő ókori történeten alapul: A Der Prozeß um des Esels Schatten (Per a szamár árnyékáért) feltételezhetően Démoszthenésztől származik, de Dürrenmatt változata inkább Cristoph Martit Wieland feldolgozásán alapul. A Herkules und der Stall des Augias (Herkules Augiász istállójában) természetesen szintén a görög mitológiából ered. A Stranitzky und der Nationalheld (Stranitzky és a nemzeti hős) és az Abendstunde im Spätherbst (Késő őszi esti órán) a szerző jelenkorában játszódnak. A művek mind az ókori, mind a modern témák esetében a modern társadalom helyzetére reflektálnak.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik igényes és izgalmas olvasnivalót keresnek.

Friedrich Dürrenmatt: 4 Hörspiele (4 hangjáték)
Berlin : Volk und Welt, 1968.
169 o.
Nyelv: német