Antoine de Saint-Exupéry: Der klaani Prinz (Ungordäitsch)

Ezen a héten könyvtárunk egyik ínyencségét mutatjuk be, Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című mindenki által ismert regényét: A méltán híres klasszikus mese ezen kiadásának érdekessége, hogy a szövege német nyelvjárásban olvasható.

Egy gyerekszoba polcáról sem hiányozhat a kis herceg utazásáról és a bolygók közötti kalandjairól szóló regény, mely a felnőtt lét viszontagságait, a magányt, a létezés értelmét és sok más élethelyzetet is feltár. E nagysikerű mű dialektusba való átültetésé Rolf Thum vállalta magára, aki 1952-ben Heidelbergben született és ma Hockenheimban él. Anyai ágról Budakesziről származik, a családot 1946-ban telepítettek ki. Gyerekkorát végigkísérte a német nyelv eme különleges formája, a szavak, szólások és történetek gyűjtője lett.

Természetesen továbbra is lebilincselő a mű, olvasása persze kihívást jelenthet nyelvezete miatt, de mondanivalójából magyarországi német dialektusban sem veszített semmit. Rolf Thum az előszó végén listába szedte a különleges kifejezéseket, hogy egyfajta mankóval szolgáljon az olvasónak, illetve különböző nyelvi jelenségekre, az irodalmi német és a nyelvjárás közötti eltérésekre is felhívja a figyelmet. 

Aki bármilyen magyarországi német nyelvjárásban jártas és olvasta már az eredeti művet, annak nem okozhat gondot ebben a dialektusban is megérteni, hogy milyen értelmetlen gondolatokkal szembesül a kis herceg, hogyan jön rá a szeretet és a barátság fontosságára, mit nem ért a felnőttekkel kapcsolatban és hogy a halál hogyan értelmezhető új kezdetként.

Ajánljuk ezt a könyvet nemcsak azoknak, akik jártasak a német nyelvjárásokban, hanem mindazoknak, akik kihívásként egy gyerekkori olvasmányukat egy igen különleges módon elevenítenék fel.

Antoine de Saint-Exupéry: Der klaani Prinz (Ungordäitsch)
Neckersteinach : Verlag Edition Tintenfaß, 2021
96 oldal
Nyelv: német, Budai-hegységi német nyelvjárás

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu