Christel Ungar: Du bist mein Kreuz / Wenn wir jetzt

Ezen a héten a nemrégiben nálunk járt romániai német származású költőnő, Christel Ungar, két verseskötetét ajánljuk olvasóink figyelmébe.

Christel Ungar 1966-ban a romániai Nagyszebenben született. Germanisztika és romanisztika szakon végzett a Jászvásári Egyetemen, majd némettanárként dolgozott Szatmárnémetiben. 1990 júliusában állt a bukaresti romániai televíziónál munkába, jelenleg producere a német nyelvű Akzente adásnak. Ezidáig négy verseskötetet adott ki, melyek közül a második (Wenn wir jetzt) és a negyedik (Du bist mein Kreuz) most már a Magyarországi Németek Könyvtára állományában is megtalálhatóak. 

Wenn wir jetzt című kötetéhez Eginald Schlattner Veresmart község német származású lelkipásztora írta az előszót, aki szintén több sikeres regény szerzője. Ungar ebben a könyvben szerelmes verseit gyűjtötte össze, melyek román fordítását testvére, Beatrice Ungar készítette. Legújabb, Du bist mein Kreuz című kötete már sokkal mélyebb hangvételű verseket tartalmaz. Költészetét átjárja a szomorúság, a zaklatottság és a melankólia, mégis van benne némi emelkedettség, és mint egy felülről jövő fénysugár hozza magával a szerelem izgalmának ígéretét. Ez a kötet is kétnyelvű, a német nyelvű szövegeket ezúttal is nővére fordította románra.

Ajánljuk ezt a két kötetet a líra kedvelőinek, akik egy romániai német kortárs költőnő műveivel ismerkednének meg.

Christel Ungar: Du bist mein Kreuz (Te vagy a keresztem)
Hermannstadt : Honterus Verlag, 2020
87 oldal
Nyelv: német, román

Christel Ungar: Wenn wir jetzt (Ha mi most)
Hermannstadt : Honterus Verlag, 2011
73 oldal
Nyelv: német, román

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu