Johann Lippet: Ajtó a hátsó konyhához

A héten egy bánsági sváb család életéről szóló regényt ajánlunk olvasóink figyelmébe, mely egyben a XX. század második felében Romániában élő németek hétköznapjaiba és küzdelmeibe nyújt betekintést.

Johann Lippet 1951-ben az ausztriai Welsben született. Gyerekkorát a romániai Bánságban töltötte, majd Temesváron végezte el egyetemi tanulmányait. 1987-ig a temesvári német színház dramaturgjaként dolgozott. Azóta a Heidelberghez közeli Sandhausenben él.

Az Ajtó a hátsó konyhához központi helyszíne a romániai Bánság nyugati csücskében fekvő falu, Kisvizésdia (Vizejdia), ahová a második világháború viszontagságai és az Ausztriába történt menekülés után hazatér Anton Lehnert és családja, hogy új életet kezdjen. A Lehnert család mindennapjai mellett a bánsági svábok 1950-60-as évekbeliéletritmusába és megpróbáltatásaiba is részletes bepillantást nyerhetünk. Mint ahogy abba is, ahogyan ezek a közösségek az életről, a halálról, az ünnepekről, a gyászról vélekedtek. Ennek köszönhetően egy tág keresztmetszetét kaphatjuk ennek a mára már eltűnőben lévő világnak. A falu egy rendkívül zárt közösség, melynek sorsa tragédiákkal, pletykákkal és fel nem dolgozott múlttal átszőtt. Generációk küzdelme zajlik önmagukkal és a világban elfoglalt helyükkel, gyarlóságukkal, tökéletlenségükkel, gyengeségeikkel, mindezt pedig áthatja a mindenek feletti élni és boldogulni akarás.

A könyv mindemellett tematizálja az 1980-as évek romániai kisebbségpolitikája következtében ellehetetlenülő bánsági svábok tömeges kivándorlását, így a Lehnert család több tagja is kénytelen új életet kezdeni Németországban. 1968 és 1989 között Nicolae Ceaușescu több százezer svábot és szászt „adott el” Németországnak, mértéktartó becslések szerint körülbelül hárommilliárd német márkáért. A bánsági svábok a XVIII. század elején érkeztek új hazájukba, majd több jelentős bevándorlási és betelepítési hullámmal is érkeztek német anyanyelvűek, akik nagy része végül az egyre elviselhetetlenebb életkörülmények miatt menekült el a XX. század második felében a kommunista Romániából.

Ajánljuk ezt a kötetet mindazoknak, akik a romániai németek XX. századi életével behatóbban ismerkednének meg, és olyan részletekről olvasnának, melyek kimaradnak a történelemkönyvekből.

Johann Lippet: Ajtó a hátsó konyhához
Budapest : Napkút Kiadó, 2017
464 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu