Silingi Terézia: Ómama nyaklánca

A héten egy németajkú család történetéről szóló regényt ajánlunk a Magyarországi Németek Könyvtárának olvasói figyelmébe. A könyvben az 1800-as évek közepétől egészen az 1900-as évek végéig követhetjük nyomon a szerző, Silingi Terézia családjának nem mindennapi történéseit.

Művét első regényeként több mint 70 évesen kezdte el írni a mára már 85 éves Silingi Terézia, és valóban hosszú időszakról, mintegy 150 év történéseiről olvashatunk benne. A szövevényes, mégis egyszerű nyelvezettel megalkotott történet 1847-ben kezdődik és 1990-ben ér véget. Mégis, a valós eseményeken és szereplőkön alapuló történet szinte azonnal magával ragadja az olvasót, tartozzon az bármely korosztályhoz.

A fejezetekre tagolt, korabeli dokumentumokkal és fényképekkel illusztrált regényben végigkövethetjük a budafoki Zimber család örömökkel, meglepetésekkel és nehézségekkel teli történetét, mely elsősorban arra tanít bennünket, hogy sújtson minket bárhogyan is a sors és érjen bármilyen tragédia, az életet minden körülmények között érdemes élni és folyamatosan újrakezdeni. Olvashatunk arról is, mely talán sokaknak – különösen a mai időkben – meglepő lehet, hogy kereskedőként a svábokra oly jellemző munkabírás, egyenesség, takarékosság és kitartás révén is meg lehet gazdagodni, úgy, hogy az ember kiemelkedő vagyonát nem ügyeskedés, szerencse, vagy fondorlat útján alapozza és gyarapítja. 

A történet  kimenetele szinte meseszerű. Édesapja nyomdokain végül az első világháború és a betegségek ellenére hatalmas vagyont halmoz fel a neves Törley pincészet mellett egyenrangúként jegyzett, nagykereskedővé avanzsált Zimber Ágoston és felesége, akik a kemény munkának köszönhetően az 1930-as évekre már autóval száguldanak a poros utcákon és úszómedencés villát építettnek maguknak. A történet tűnhet esetleg túl szépnek és naivnak is, a szomorú valóságot mégis a történelem szolgáltatja. Hiába maradnak meg a második világháború forgatagában, a náci megszállás alatt is emberséges, becsületes és jó embereknek, villájukban olyan híres zsidókat bújtatva, mint Szerb Antal felesége, vagyonukat elkobozzák és a sötét kommunista korszakban még börtönbe is kerülnek, utódaik pedig származásuk miatt hátrányt szenvednek.

Nem is svábokról lenne szó, ha a történet végül nem arról szólna, hogy Zimberék idővel még ebből a nehéz helyzetből is kihozzák a lehető legjobbat. A regény megmutatja, hogy minden nehéz helyzetből van kiút, így talán a legjobban Madách Imre Ember tragédiájából vett zárómondat foglalja össze a regény mondanivalóját: „Mondottam, ember: küzdj és bízva bízzál!”

Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik szívesen olvasnak sváb családok életéről szépirodalmi formában, és úgy vélik, az ő történetük is elbeszélésre méltó.

Silingi Terézia: Ómama nyaklánca. Igaz családregény
Páty: Szilvia és Társa Kft., 2018
870 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu