Edina Rieder-Erdőfy: Kinderstimmen

A héten Erdőfyné Rieder Edina Kinderstimmen című szöveggyűjteményét mutatjuk be, melyet nemcsak diákok, hanem tanáraik és szüleik figyelmébe is ajánlunk.

A szerző elsősorban a német nemzetiségi általános iskolák 9-12 éves tanulóinak kíván segítséget nyújtani a nyelvi vetélkedőkre való felkészülésben, de a pedagógusok szintén meríthetnek belőle ötleteket, hogy tanóráikat még színesebbé tegyék.

A gyűjtemény verseket, rövid történeteket, szerepjátékokat tartalmaz, melyekből tanár és diák egyaránt válogathat saját egyéniségéhez és korosztályához illő műveket. A könyv öt tematikus részből áll. A fejezetekben olyan fontos témakörök kerülnek szóba, mint az önreflexió, család, barátság, szeretet, környezet, haza. De a fiatalabb korosztálynak is kedvez a kötet az időjárásról, évszakokról, egészségről és ünnepekről szóló történetekkel. Természetesen állatokhoz kötődő versek és mesék sem maradhatnak ki egy gyerekeknek íródott kötetből, így a gyűjtemény utolsó két fejezete a mesebeli lényeknek lett szentelve.

Erdőfyné Rieder Edina a szöveggyűjteményt a XX. század jeles német íróinak, mint például Franz Fühmann, Alfred Könner és Alfons Schweiggert, műveiből állította össze. Megtalálható azonban köztük egy-egy vers az ismert és elismert magyarországi német költőnőtől, Koch Valériától is. 

Ez a szöveggyűjtemény nemcsak a nemzetiségi iskolák tanulóinak és pedagógusainak jelenthet segítséget, hanem azoknak a szülőknek is, akik megszerettetnék gyermekükkel az irodalmat. De a kötet minden irodalomkedvelőnek korosztálytól függetlenül is tartalmas időtöltést kínál.

Edina Rieder-Erdőfy: Kinderstimmen: Kinderstimmen. Gyermekhangok
Budapest : Nemzeti Tankönyvkiadó, 1999
175 oldal
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu