Josef Michaelis: Regenbogen

A német nyelv a magyarországi németek egyik (ha nem a) legfontosabb identitásformáló tényezője. Ma már senki sem kételkedik abban, hogy a korai német nyelvi nevelés mennyire fontos és hasznos, és milyen nagy szerepet játszhat népcsoportunk jövőjének biztosításában. Ennek során a szülők és a pedagógusok leginkább játékos módszerekre támaszkodhatnak, melyek során a gyermekdalok, -versek, valamint mondókák igen jó szolgálatot tehetnek. Szerencsére az utóbbi időben megjelentek ilyen gyermekdal-, mondóka- és/vagy versgyűjtemények, mint a Kinderreime und Sprüche aus Werischwar, a Haja, baja Khessje vagy a Fißje, Fißje, Tapp, Tapp, Tapp című. Ezek az eredeti régi magyarországi német nyelvjárási szövegek mellett azok irodalmi német nyelvre átírt változatát is tartalmazzák.

Aki jártas a magyarországi német gyermekirodalomban, annak Michelisz Józsefet nem kell bemutatni. Zauberhut című gyermekvers-gyűjteménye az 1991-es első megjelenésétől már öt újrakiadást megélt.

Az itt ajánlott, 2021-ben Regenbogen címmel megjelent verseskötete, abban az értelemben kapcsolódik azokhoz a gyűjteményekhez, amelyek kiválóan alkalmasak a magyarországi német gyerekek szókincsbővítésére és nyelvi fejlesztésére. Michelisz könyve 84 verset tartalmaz, köztük régi és új verseket egyaránt. A kötetet Damó István igényes és színes illusztrációi díszítik.

A versek között vannak rövidebb és hosszabb, humoros vagy egyszerűbb művek. Olyan témákkal foglalkoznak, amelyek a gyermekek életéhez kapcsolódnak, és megfelelnek az ő világuknak. A szerelem, a barátság, az évszakok és a természet, az iskolai élet és a gyerekek mindennapi eseményei a költőtől megszokott, könnyen érthető és kifinomult módon kerültek ábrázolásra. A természet jelenségei mellett a házi- és vadállatok és azok tulajdonságai is több vers témáját képezik. 

A kötet nem csak a versek irodalmi színvonala, illetve a varázslatosan színes és izgalmas illusztrációk miatt is nívós kiadvány, amihez még egy CD-melléklet is tartozik. A lemez mindent tartalmaz, amit nyomtatásban olvashatunk. Hanganyaga pedig Ambach Mónika, Paula Donner, Melissa Hermann és Dustin Leitol, valamint Merán Bálint munkáját dicséri.

Kerekes Gábor a könyvhöz írt előszavában a következőképp fogalmaz: Michelisz József a kötet lapjain tudása legjobbját szórakoztató módon adja, ebben támogatja őt a saját formai és képi világgal rendelkező elismert grafikus, Damó István alkotásaival, aki már számos gyermekkönyvet illusztrált. Érjen el ez a könyv olyan sikereket, mint amennyit méltán megérdemel.

Ezt a magyarországi német irodalom kedvelt szerzőjének színvonalasan illusztrált német nyelvű verseskötetét mindazoknak ajánljuk, akik versekkel is szeretnék elősegíteni a gyermekek nyelvi fejlődését.

Josef Michaelis: Regenbogen. Reime und Kindergedichte. Mit Illustrationen von István Damó
(Michaelisz József: Szivárvány. Mondókák és gyermekversek. Damó István illusztrációival)
Pilisvörösvár/Werischwar : Muravidéki Baráti Kör Egyesület, 2021.
144.o.,ill.+ CD melléklet
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu

Honlap: www.bibliothek.hu