Leopold Egger: Erinnerungen an die donauschwäbische Heimat

A könyv borítója

Mindegy mennyi ideje élnek az egykori kitelepítettek Németországban, a haza számukra az anyaföld marad. Ez ugyanúgy igaz a magyarországi németekre, mint a bánáti svábokra. Leopold Egger életműve, amelyet e kötet megjelenése előtt különböző folyóiratokban publikált, magával ragadó módon írja le a bánáti németek életét.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bár a szerző egyúttal saját testamentumának is tekinti a kiadványt, az nem csak személyes emlékeket tartalmaz, hanem az egész Duna menti sváb történelem pillanatképeit, a betelepítéstől a németországi beilleszkedésig. A szövegek irodalmi, csaknem lírai stílusban íródtak, novellákként is értelmezhetjük őket. Együtt átfogó képet adnak a bánáti mindennapi életről. A kötet számos, a Weg der Donauschwaben című kötetből származó illusztrációt, illetve egy a Kárpát-medencét és benne a német településterületeket ábrázoló térképet tartalmaz.

Szívből ajánljuk a kiadványt azoknak, akiket érdekel a bánáti németség, de a tudományos munkákkal szemben a személyes visszaemlékezéseket részesítik előnyben.

Leopold Egger: Erinnerungen an die donauschwäbische Heimat (Emlékek a Duna menti sváb hazáról)
Sindelfingen: Landsmannschaft der Donauschwaben in Baden-Württemberg, 1986.
128 o. : ill.
Nyelv: német