Antal Mádl: Nikolaus Lenau

A könyv borítója

Nikolaus Lenau egyike a legismertebb Duna menti sváboknak, egészen biztosan a legjelentõsebb Duna menti sváb költõ Mádl Antal könyvében többek között Lenau korát, az õt ért hatásokat és munkásságának késõbbi hatását vizsgálja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nikolaus Lenau 1802-ben, a bánáti Csatádon született. 1819-tõl többnyire Bécsben élt, ahol irodalmi munkásságának nagy része született. Ausztria egyik legnagyobb 19. századi költője lett, művei ugyanazt a világfájdalmat fejezik ki, mint Byronéi.

Mádl Antal könyve elsősorban nem Lenau-művek elemzéseit közli, hanem azzal a kulturális és irodalmi környezettel foglalkozik, amelyben létrejöttek. Az első fejezet a lenau-i kor osztrák kulturális életét mutatja be, a második a költő hatásairól ír, ebben egyebek közt a tokaji bor és Amerika is említésre kerül. Lenau kortársainak, követőinek és a Lenau-kutatásnak is szentelt egy-egy fejezetet a szerző.

A könyvet azoknak ajánljuk, akik valamelyest ismerik Lenau műveit és többet szeretnének megtudni azok hátteréről.

Antal Mádl: Nikolaus Lenau: und sein kulturelles und politisches Umfeld (Nikolaus Lenau: kulturális és politikai környezete)
München : IKGS, 2005.
415 o.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu