Lutz Mackensen: Das große Buch der Vornamen

A könyv borítója

Lutz Mackensen (1901-1992) különösen az általa összeállított szótárakról ismert német nyelvész volt. A keresztnévlexikon nagy segítség lehet a jövendőbeli szülők számára.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem csak az adatok teszik értékessé a könyvet: a szerzõ előszavában sokat megtudunk a nevek kultúrtörténetérõl, mint például azt, hogy a Mariákat nemigen anyakönyveztek a 16. század előtt, vagy hogy a németek a 17. században főleg a franciáktól, a 18. században pedig inkább az angoloktól vettek át neveket. A szerző azt tanácsolja, a beceneveket csak családi körben használjuk, ne azokat adjuk hivatalosan gyermekeinknek.

Az egyes keresztnevekhez számos információ tartozik: természetesen ide tartozik a jelentésük, de eredetüket is megadják. Megneveznek a nevet viselő hírességeket, a Németországban egyébként nem ünnepelt névnapról is tájékozódhatunk. Azt is megtudhatjuk, hogy modernnek számít-e az adott név.

A könyvet mindazok haszonnal forgathatják, akik szeretnének eligazodni a keresztnevek világában.

Lutz Mackensen: Das große Buch der Vornamen. Herkunft, Ableitungen und Koseformen, Verbreitung, berühmte Namensträger, Gedenk- und Namenstage, verklungene Vornamen (Nagy keresztnévkönyv. Eredet, változatok és becenevek, elterjedés, híres viselõik, emlék- és névnapok, elavult keresztnevek)
Wiesbaden : VMA, 1990.
387 o.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu