Norbert Spannenberger: A magyarországi Volksbund: Berlin és Budapest között (Der Volksbund der Deutschen in Ungarn 1938-1944)

A könyv borítója

A Volksbund története mindig vitatott téma volt. Van, aki kezdettõl a nemzetiszocialista mozgalom részének tekinti, mások nem látják ezt ilyen egyértelmûnek. Spannenberger Norbert magyar történész a szervezet történetét személyes állásfoglalás nélkül igyekszik bemutatni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mivel a Volksbundot önmagában nem lehet megvizsgálni, a könyv jelentõs része az adott kor nemzetiségpolitikájával foglalkozik, a konszolidáció idõszakával, vagy a Gömbös-éráével. A mû korábbi magyarországi német kezdeményezéseket, így a Volksbildungsvereint is bemutatja.

Spannenberger a szervezet háború elõtti és alatti tevékenysége között a fõ különbséget abban látja, hogy eredetileg inkább kulturális egyesületként tevékenykedett, késõbb viszont erõsen átpolitizálódott. A kötet tárgyalja az 1941-es népszámlálást, az SS-toborzásokat és a szociális tevékenységet is. A fõ téma mellett a szerzõ foglalkozik a Volksbund ellenfeleivel, a Hûségmozgalommal is. Természetesen a Volksbund háború végével bekövetkezõ bukását is bemutatja.

A könyvet azoknak ajánljuk, akiket érdekel a magyarországi német történelem ezen szakasza. A könyv magyarul is megjelent 2005-ben Doba Dóra fordításával A magyarországi Volksbund Berlin és Budapest között címmel.

Norbert Spannenberger: A Magyarországi Volksbund: Berlin és Budapest között 1938-1944 (Der Volksbund der Deutschen in Ungarn 1938-1944 : unter Horthy und Hitler )
Budapest : Lucidus Kiadó, 2005

430 o. : ill.
Nyelv: magyar (A Der Volksbund der Deutschen in Ungarn 1938-1944 c. könyv fordítása)

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu