Ivan Poljakovic: Schatten der Vergangenheit

A könyv borítója

A németek kitelepítése az egész népcsoport számára katasztrofális sorscsapás volt. A témát számos történelmi munka feldolgozta, de sok irodalmi mű is ezt választotta témájául. Ivan Poljakovic kötetében a menekülésről és a kitelepítésről szóló irodalmi művekkel foglalkozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A horvát szerző könyve a Duna menti sváb történelem áttekintésével kezdődik, amit a második világháború utáni kitelepítési irodalom elemzése követ. Poljakovic több fajtáját különbözteti meg ezen műveknek – dokumentumirodalom, regény, stb. – ír tipikus jellemzőikről mint a lágerélet vagy a nyugati beilleszkedés bemutatása vagy a honvágy ábrázolása.

Külön fejezetet szentel a szerző Johannes Weidenheimnak. A kötet részletes bibliográfiát tartalmaz a kitelepítés irodalmának primér és szekundér forrásairól, amely jó kiindulópontot nyújt további kutatásokhoz.

A kétnyelvű (német-horvát) kiadvány értékes mű, amely mindenféleképpen bővíti a Duna menti sváb irodalomról is történelemről szóló ismereteinket.

Ivan Poljakovic: Schatten der Vergangenheit. Flucht und Vertreibung in der donauschwäbischen Literatur der Nachkriegszeit = Sjene Proslosti. Bijeg i progon u u poratnoj knjizevnosti podunavskih Svaba
(A múlt árnyai. Menekülés és kitelepítés a második világháború utáni Duna menti sváb irodalomban)
Zagreb : Novum, 2009.
537 o. : ill.
Nyelv: német-horvát