Anton Paul Bistritz: A Bistritz család története

A könyv borítója

Azt mondhatnánk, a családtörténetek csak a rokonok és az ismerősök számára érdekesek. Ez csak akkor lenne igaz, ha a családok a külvilágtól elzártan élnének. A családtörténeti feldolgozásokban tükröződik azonban a helyi és a világtörténelem, olvashatunk arról, hogyan élték meg mindezt a családtagok. Ezért is érdemes a Bistritz család történetét elolvasni.

 

 

 

 

 

 

 

A szerző, Anton Bistritz, aki a kiadvány megjelenésekor nyugdíjas iskolaigazgatóként élt Németországban, részletesen bemutatja családja egykori otthonát, Bakonysárkányt. Megismerkedünk a település földrajzi és történelmi hátterével és áttekintést kapunk a falu életéről.

A Bistritz-családtörténet a szerző személyes emlékeire korlátozódik, így a könyvet egy kibővített memoárnak is tekinthetjük. Anton Bistritz már megélte a háború előtti időszakot, magát a második világháborút és azt követően a kitelepítést. Mindezek az események megjelennek a kötetben, akárcsak a szerző élete az “új világban”. A kötet több a szerző gyűjteményéből származó képet tartalmaz.

Anton Bistritz könyve mindazok számára érdekes, akik szívesen olvasnak az újabb magyarországi német történelemhez kapcsolódó visszaemlékezéseket vagy érdeklődnek Bakonysárkány iránt.

Anton Paul Bistritz: A Bistritz család története =Die Geschichte der Familie Bistritz : A Falusi Általános Iskola Vecsés – Dorfschule Wetschesch évkönyve 1999/2000
Vecsés : Falusi Általános Iskola, 2000.
104 o. : ill.
Nyelv: magyar-német