Stefan Sienerth: “Daß ich in diesen Raum hineingeboren wurde” Gespräche mit deutschen Schriftstellern aus Südosteuropa

A könyv borítója

Sokat megtudhatunk az írók életéről és munkásságáról műveiken keresztül, a velük készített interjúk mégis mélyebb bepillantást nyújtanak személyes és irodalmi hátterükbe. Stefan Sienerth 1997-ben megjelent munkája interjúk gyűjteménye. A beszélgetések először a Südostdeutsche Vierteljahresblätter című folyóiratban jelentek meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

A kötet 21 délkelet-európai szerzővel készített beszélgetést tartalmaz, továbbá egy Wulf Kirsten költővel délkelet-európai írókhoz fűződő kapcsolatáról készített interjút. A könyv földrajzi tájegységek szerint tagolt: az első rész a Bácskával, Budapesttel és Pozsonnyal foglalkozik. Itt találhatjuk meg a Koch Valériával készített interjút is, amely a magyar olvasók számára talán a legérdekesebb. A második rész Bukovinát, a harmadik Erdélyt, a Bánátot és Bukarestet járja körbe. Különösen érdekesek a Hans Bergellel, Oskar Pastiorral és Herta Müllerrel folytatott beszélgetések.

Az interjúkban szó esik gyermekkori élményekről, az alkotók első irodalmi megnyilvánulásairól és filozófiájukról. Ahogy a szerkesztő az előszóban említi, a régió szerzőinek életrajzában sok hasonlóságot lehet felfedezni. Az interjúk előtt megtalálhatók a szerzők legfontosabb életrajzi adatai illetve legfontosabb műveik listája.

A könyv nagy segítség a Duna menti sváb irodalmat közelebbről megismerni kívánó olvasóknak.

Stefan Sienerth: “Daß ich in diesen Raum hineingeboren wurde” Gespräche mit deutschen Schriftstellern aus Südosteuropa (“Hogy ide születtem” Beszélgetések délkelet-európai német írókkal)
München : Südostdeutsches Kulturwerk, 1997.
(Kultur und Dichtung ; 53.)
347 o. ; ill.
Sprache: Deutsch