Adonyi Sváb Ízek

A magyarországi német konyha sokszínűségét hivatott bemutatni az eheti könyvajánlónk tárgya, mely egy Fejér vármegyei település, Adony gasztronómiai sajátosságait ismerteti az olvasóival.

Közel 300 évvel ezelőtt telepítettek be először német ajkúakat a török hódoltság során elnéptelenedett Duna-menti településre, akik szorgos kezeikkel templomot építettek és újra virágzó mezővárossá emelték Adonyt. Nyelvi kultúrájuk mellett népi hagyományaikat is magukkal hozták, melyek mind a mai napig fontos elemei az itt élő közösségnek. E kiadvány létrejöttének oka is ebben rejlik, hogy táncaik és énekeik mellett az adonyiak őseik gasztronómiai szokásait is megőrizzék és továbbhagyományozzák az utókorra. Ezért a könyv szerkesztői egy receptes könyv összeállításába fogtak.

A település idősebb lakóit felkeresve több mint 100 ételreceptet jegyeztek le. Akadtak átfedések az elnevezések között, de ez arra enged következtetni, hogy egy-egy sváb ételt több családban is készítettek némi eltéréssel az összetevőkben. De mikor mondhatjuk, hogy egy étel sváb eredetű? Ez a beszélgetések során sem volt mindig egyértelmű, de a sváb konyhát leginkább az egyszerűség, az egyoldalúság és a takarékosság jellemezte. Négy fő alapanyagból készült el a legtöbb ételük: lisztből, babból, káposztából és burgonyából. Az évszázadok során a különböző nemzetiségek együttélése hatással volt az étkezési szokásokra is. Ennek következtében az egyszerű sváb ételekben is megjelent a magyar konyha legjellemzőbb fűszere, a pirospaprika. Sváb sajátosságnak számított még az is, hogy igyekeztek minden alapanyagot maguknak megtermelni és a megmaradt étel sem ment kárba, mert újra felhasználták friss fogások elkészítéséhez. 

A receptek hagyományos kategorizálásán túl a könyvben ünnepek alkalmával készített ételeket is bemutatnak a szerkesztők. A gyűjtőmunka során hallhatták az ételekhez, családi eseményekhez, ünnepekhez kapcsolódó rövid történeteket is, melyekből idézetek több helyen olvashatók a kötetben. Ezzel is egyedibb és különlegesebb egy hagyományos szakácskönyvnél, hiszen egyszerre tanít és mesél is nekünk.

Szükség van a mai modern gasztrokultúrában is a hagyományos ételekre, így ajánljuk ezt a kiadványt minden főzni tudó embernek, hogy a hétköznapok ételeit egy kis hagyománnyal fűszerezhessék meg.

Adonyi Sváb Ízek – Die Schwäbische Küche in Adam
Szerk.: Kovács-Kerekes Fanni, Králl Gabriella, Pajerné Streer Katalin, Szabó-Pajer Loretta, Varga Gabriella
Kiadó: Adony Város Német Nemzetiségi Önkormányzat, 2023
79 oldal
Nyelv: magyar, német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu