Katalin Hudi: Familie Baumann

A nemzetközi gyermeknap alkalmából a legkisebbeknek kedvezünk eheti könyvajánlónkkal. Egy sváb család életéből ismerhetünk meg tíz történetet Hudi Katalin által, aki két kötetben jelentette meg meséit. 

Hudi Katalin a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata veszprémi regionális irodájának vezetője, emellett több mese szerzője. Liesl und Franz / Die kleine, große Hilfe / Matrosenleben című kiadványairól itt olvashatják ajánlónkat.

A szerző életének nagy részét Herenden töltötte, pár éve költözött Hárskútra, azóta is ebben a bakonyi kis faluban él. A Familie Baumann című mesekönyvei öt-öt igaz történetet tartalmaznak a múltból mese formában saját illusztrációival. A fent említett három mese szintén részét képezi a két kötetnek, mert egyesével korábban csupán mesésfüzetként jelentek meg.

Herbst und Winter című kötetben a Baumann család és a falu szokásait ismerhetjük meg. A történetek középpontjában mindig a gyerekek állnak, Franzl és Liesl, valamint az unokatestvéreik, de a szomszéd gyerekek is fontos szerepet töltenek be. Megismerhetjük a sváb család mindennapjait, a felnőttek és a gyerekek munkáit, illetve a falu főutcájának, a Malac utca elnevezésének eredetét is. Helyet kapott a történetek sorában még egy kalandos Christkindl-járás elbeszélése, egy farsangi cserekereskedelem, valamint Franzl és Seppl tollfosztáskor véghezvitt csínytevése is.    

Frühling und Sommer című kiadványban tovább folytatódnak a gyerekek kalandjai, az időjárás változását a család és a közösség szokásai is követik. A fiúk szeretnek a megszokottól eltérő dolgokba belevágni, így történt meg az is, hogy Franzl és Seppl dagasztóteknőben csónakáztak a tóban. A lányok ezzel szemben már fiatal korukban igyekeztek ellesni mindent az asszonyoktól, így például Liesl és Vroni megtanulták, hogyan kell gyógynövények segítségével megszabadulni a szemölcsöktől. Húsvétkor a húsmentes étkezés mellett az Amerikából hazalátogató rokonok történeteivel gazdagodott a család. Egy mese erejéig pedig megtapasztalhatjuk, hogy olykor a legkisebbek is mi mindenre képesek és nagy segítséget jelentenek a felnőtteknek, valamint hogy a fiúk sem mindig a rosszaságon gondolkoznak, szorgos munkájukért ők is jutalomban részesülhetnek a nyár végén. 

E két kötetet nemcsak gyerekeknek ajánljuk, hanem azoknak a felnőtteknek is, akik megélték, vagy akiknek meséltek a régmúlt időkről és szívesen gondolnak vissza rá. 

Katalin Hudi: Familie Baumann – Herbst und Winter (Baumann család – Ősz és tél)
Veszprém: Magánkiadás, 2022
50 oldal
Nyelv: német

Katalin Hudi: Familie Baumann – Frühling und Sommer (Baumann család – Tavasz és nyár)
Veszprém: Magánkiadás, 2024
50 oldal
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu