Amire még emlékszem

A Magyarországi Németek Könyvtára állománya folyamatosan bővül. Törekszünk változatos műfajú kiadványok beszerzésére; így történt ez most is: ezen a héten egy idős hölgy visszaemlékezéseiből szerkesztett családtörténeti és egyben kordokumentumot ajánlunk az olvasóink figyelmébe.

Ahogy idősödik az ember, úgy erősödik benne a vágy, hogy élete történetét elmesélje, valamilyen módon továbbadja. Sajnos keveseknek adatik meg, hogy ezt véghez is vigyék: az idő vagy a képesség szűkében, vagy éppen a hallgatóság hiányában meghiúsulhatnak eme törekvések. Viszont ha elindul a folyamat, jogosan merül fel a kérdés, hogy családon kívüli személyeknek van-e joga beleolvasni ebbe a munkába. Visszaemlékezéseinket elsősorban gyerekeinknek és unokáinknak szánjuk, de az írás az emlékezőről szól, így az eredeti címzettek hozzájárulásával a kívülállók is megismerhetik ezt a fajta hiteles és emberi történetet.

Hofher Józsefné Krenn Borbála 1920. májusában született Budakeszin egy sváb család harmadik gyerekeként. Hetvenéves korában döntött úgy, hogy papírra veti életének és családjának történetét, legalábbis azt, amire még emlékszik. Írását olvasva nem csak családjának négy generáción át ívelő viharos, drámai fordulatokkal teli sorsát ismerhetjük meg. Feltárulnak előttünk a főváros környéki történések 1920 és 1980 között, a korabeli Magyarország és Budakeszi, illetve Nyugat-Németország társadalmi viszonyai is. Autentikus képet kapunk az 1920-1940-es évek oktatási és nevelési helyzetéről, vidéki kiskereskedelméről, de említésre kerülnek az 1946-1948-as kitelepítések, az 56-os forradalom, a szétszakított családok sorsa és az államszocializmus évtizedei. Ez a történet nem utolsósorban egy anyáról is szól, akinek fia papi szolgálatra tette fel életét, és ennek a fiúnak az útját kísérhetjük végig egy mélyen vallásos anya nézőpontjából.

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akiknek kutatás szempontjából egy személyes jellegű elbeszélés forrásszövegként is szolgálhat. Továbbá szóljon ez a könyv bátorításul azoknak, akiknek hasonló történetük még lejegyzésre vár.

Amire még emlékszem. Hofher Józsefné Krenn Borbála feljegyzései
Sajtó alá rendezte: Bednárik János
Budapest: Jezsuita Kiadó, 2023
178 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu