Adonyi Daloskönyv

A héten egy daloskönyvvel gazdagodott könyvtárunk állománya: Az Adonyi Német Nemzetiségi Önkormányzat jóvoltából a nemrégiben megjelent Adonyi Daloskönyv is ékesíti mostantól a Magyarországi Németek Könyvtára polcait, melyet szeretettel ajánlunk olvasóinknak.

A zene- és énekszó átszövi az ember életét. Évezredes hagyomány és szokás minden nép és nemzetiség körében, hogy énekel a bölcsőben alvó kisgyermeknek. Az óvodások és az iskolások is sokfajta tudást sajátítanak el dallamok és énekek segítségével. Élete során az ember énekel bánatában, énekel, ha búcsúzik, elballag egyes intézményekből és énekel, ha valami örömteli eseményt köszönt. Végezetül pedig énekkel köszönnek el tőle mások, amikor befejezi földi pályáját. A zenének és ezáltal az éneknek is közösségkovácsoló hatása van, melyet sokféle módon lehet közvetíteni, de helyettesíteni képtelenség. Minden nemzetiségnek megvannak a saját szokásai, így a dalaink is eltérőek lehetnek, de jelentőségükben ugyanaz rejlik. Az adonyi németajkúak saját kincsüket gyűjtötték össze és rendezték egy daloskönyvbe, hogy életben tartsák őseik hagyományait és a dalok által még sok embernek okozzanak boldog pillanatokat.

Az adonyiak rendkívül büszkék arra, hogy mulatságaikon a mai napig mindig élő zene szól. Sajnos az idő előrehaladtával egyre ritkábban és egyre kevesebb zenésszel, de nem engednek ebből a szokásukból. Annak a varázsa, hogy ugyanazokat a dalokat énekelve mint dédszüleik három-négy generációval korábban, felidéződnek az emberben a régmúlt események, elhunyt családtagok emlékei, felbecsülhetetlen. Egyfajta időutazásra invitálják a könyv szerkesztői az olvasót, hogy ismerjék meg az ő kincseiket és betekintést nyerjenek az adonyiak hagyatékába. Elkészültével ez a füzet a hosszú évszázados magyar-német együttélésnek is emléket állít, így fellelhetőek helyi sváb és magyar lakodalmasok, báli zenék, melyek a két nép közös hagyományát tükrözik. A kiadvány érdekessége még, hogy a hátoldalán található QR-kód segítségével a könyvben leírtakat meg is hallgathatjuk. 

Ajánljuk ezt a kiadványt minden ének- és zenekedvelőnek, akik megismernék ennek a Fejér vármegyei magyarországi német településnek a zenei kultúráját. 

Adonyi Daloskönyv. Liederbuch aus Adam
Kiadó: Adony Város Német Nemzetiségi Önkormányzat, 2023
39 oldal
Nyelv: magyar, német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu