Kocsis Sándorné – Kiss József: Velünk él a múlt

Olvasnivalónak ajánljuk ezt a fotókönyvet a Magyarországi Németek Könyvtárának állományából, melyet Gyönk település német gyökerekkel rendelkező lakosainak archív képeiből állítottak össze.

Kocsis Sándorné Lerch Margit régi családi fotók gyűjtésébe kezdett, hogy megismerje és összeillessze a múlt darabkáit, hiszen ahogy telik az idő, úgy veszítjük el azokat a családtagjainkat, akik még tudnának mit mesélni, de mi elszalasztottuk megkérdezni őket a régi időkről.

2016-ban kiállítást szervezett az összegyűjtött felvételekből, melynek megnyitója egybeesett a kitelepítettek emlékére szervezett emléktábla-avató ünnepséggel. Ennek sikere ösztönözte a tevékenység folytatására, majd munkakapcsolatba került Kiss Józseffel, aki szintén szép magángyűjteménnyel büszkélkedhet. Ekkor fogalmazódott meg egy helytörténeti fotókönyv kiadása, mely végül ugyanazt a címet kapta, mint az említett kiállítás.

Amikor már nincs ki meséljen a régi időkről, a hogyan voltról és a család múltjáról, akkor csak a fennmaradt képek tudnak segítséget nyújtani a történetek összeillesztésében. Nagy kutatómunka ez, főleg ha a fotók hátulján nem szerepel a rajta látható személyek neve, vagy akár egy dátum. A képek azonban beszédesek: Általuk megismerhetjük egy család mindennapjait, tagjainak munkáját, vagy akár személyiségjegyeit is. Betekintést nyújtanak az ünnepek hangulatába, milyen volt akkor a karácsony vagy éppen egy lakodalom. Az egyházi élet fontossága is leolvasható róluk, amikor például az asszonyok rózsafüzért szorongatva szerepelnek rajtuk. Más élethelyzetek is előkerülnek, többek között a katonasors, egy új élet köszöntése és egy régi búcsúztatása.

A kiadványban több mint 300 fotó kapott helyet, melyek többnyire a XX. század első felében készültek. Az összeállítók célja nemcsak egy „időutazás” volt, hanem hogy így is leróják tiszteletüket őseik betelepülésének 300. évfordulójának alkalmából. A fotókönyv természetesen nem jött volna létre más gyönki családok féltve őrzött archív felvételei nélkül, így őket is köszönet illeti érte.

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akik szívesen részt vennének egy „időutazáson” és végigkövetnék egy település családjainak életét a bölcsőtől a sírig. 

Kocsis Sándorné – Kiss József: Velünk él a múlt. Helytörténeti fotókönyv. Die Vergangenheit lebt mit uns. Heimatgeschichtliches Fotobuch
Gyönk : Deutsche Nationalitätenselbstverwaltung Jink, 2022
403 oldal
Nyelv: magyar, német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu