Nagymaros története. 1255-2020

A Magyarországi Németek Könyvtára egy nemrég megjelent helytörténeti könyvvel lett gazdagabb, mely Nagymaros történetét az írásbeliség kezdetétől egészen napjainkig öleli fel.

Nagymaros Pest vármegyében, a Duna kanyarulatában, Visegráddal szemben helyezkedik el. A város méltán híres gyönyörű panorámájáról, de az itt élők a történelmi emlékezetre is nagy hangsúlyt fektetnek. Erre a legjobb példa talán a 2022 májusában nyílt Sváb Tájház, mely egy közösségi összefogásnak köszönhetően jöhetett létre.

Az itt bemutatott kötet dr. Buzás Ottó aranyokleveles villamosmérnök és szerzőtársai munkája. A kötet igen terjedelmes, az első írásbeli feljegyzésektől jutunk el napjaink történéseiig. Külön fejezetek foglalkoznak például a nagymarosi svábok be- és kitelepítésével, a lakosság tájékoztatására szolgáló hírszolgáltatók fejlődésével, a város építészeti jellemzőivel és az épített örökség védelmével, a helyi egyházközösség létrehozásával és életével, valamint a a Nagymarosi Német Nemzetiségi Önkormányzattal. A leírtak hitelességét írásos dokumentumokkal, valamint archív és jelenkori fényképekkel támasztják alá a szerzők.

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akik a szerzőkkel egyetemben hisznek abban, hogy a múlt ismerete elengedhetetlen a jövő tervezéséhez, és akik bővítenék Nagymaros történetével kapcsolatos ismereteiket.

Szerk.: dr. Buzás Ottó: Nagymaros története. 1255-2020
Budapest: HTSART, 2022
472 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu