Surman Viktor: Újhartyán mondái és legendái

A héten egy magyarországi német kisváros mondáiból és legendáiból összegyűjtött kiadványt ajánlunk a Magyarországi Németek Könyvtára olvasóinak figyelmébe, mely 2022-ben jelent meg, és most már könyvtárunk állományában is megtalálható.

Újhartyán Pest vármegyében található, ahova a XVIII. század második felétől Grassalkovich gróf hívására német ajkúakat telepítettek be. Az ott élők mind a mai napig őrzik az ősök magukkal hozott hagyományait és szokásait. A közösség mindig is a sváb hagyományoknak megfelelően élt és ápolta német nemzetiségi kultúráját. Ez megnyilvánul mind egyházi szokásaikban, mind egyéb más ünnepeken, legyen szó például lakodalomról.

Surman Viktor, a könyv szerzője, a kezdetekben gyermekei számára írt meséket, majd komolyabb hangvételű írásokba is belekezdett, melyek különböző antológiák részeiként jelentek meg. 2018-ban figyelt fel munkásságára a helyi Újhartyáni Újhír magazin, melyben azóta rendszeresen jelennek meg novellái, illetve meséi. Az ötlet, hogy a helyi mondákat és legendákat összegyűjtse, egy hobbiprojektnek indult, hiszen gyermekkorában ő is édesapjától hallotta ezeket a történeteket. A könyv elkészültét szorgos kutatómunka előzte meg, melyhez segítségére volt a vele egyidőben Újhartyán monográfiáján dolgozó Czagányi László is, valamint a település polgárai, akik maguk is tudtak eddig nem hallott történetekkel szolgálni.

A szabadidős tevékenység tehát egy komoly elhatározássá nőtte ki magát. Az író kutatásai során úgy érezte, ezeknek a történeteknek nemcsak az ő számítógépén van a helye, hanem a nyilvánosság elé kell tárnia őket, hogy minél több emberhez eljuthassanak. Végül tizenegy novella került be a kötetbe, melyek szerelmekről, örökségről, testvérekről, jellegzetes helyszínekről vagy éppen sorsfordító eseményekről szólnak.

A kötet célja, hogy egy átfogó történelmi képet alakítson ki az olvasó fejében Újhartyánról, valamint a könnyed szórakoztatáson túl az itt-ott érzelmes, vidám, kalandos legendák fennmaradjanak az utókornak. 

Ajánljuk ezt a kiadványt mindazoknak, akik örömüket lelik a mesékben és a mondákban, főleg, ha ezek egy német nemzetiségű településről szólnak, valamint azoknak is, akik érdeklődnek Újhartyán és térsége iránt.

Surman Viktor: Újhartyán mondái és legendái
Újhartyán : Magánkiadás, 2022
96 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu