„Ja, Tolnau is a schöni Gma”. Ezerízű sváb konyha Vértestolnán

Eheti könyvajánlónk egy receptes könyv, melyben Vértestolna község szorgos háziasszonyai gyűjtötték össze a helyi németek a mindennapokra és a kivételes alkalmakra készített fogásait.

Az étel, amellett hogy a létfenntartáshoz nélkülözhetetlen, fontos szerepet tölt be a hétköznapokban és az ünnepnapokon egyaránt. Minden jelentős esemény kísérője is egyben, hiszen esküvők, születésnapok, évfordulók mindig étkezéssel járnak együtt. Továbbá az ünnepek fénypontjának számít az is, amikor a család az asztalhoz ül és szokásaikhoz híven költik el az ünnepi fogásokat.

A gasztronómia ugyanakkora részét teszi ki a hagyományőrzésnek és -ápolásnak, mint akár a népviselet vagy más egyéb szokások. A lányok dolga volt a sütés-főzés csínját-bínját ellesni édesanyjuktól, nagyanyjuktól, majd később továbbadni a megszerzett tudást lánygyermekeiknek, -unokáiknak. E gyűjtemény ahhoz is segítséget nyújt, hogy a vértestolnai ételreceptek ne merüljenek feledésbe.

Ez a kiadvány mégis több mint egy receptkönyv. Az olvasó az ételek mellett a hozzájuk fűződő személyes történetekkel, a hétköznapi élethez és olyan ünnepekhez – mint például az advent, a karácsony, a farsang, a  nagyböjt vagy éppen a húsvét – kapcsolódó szokásokkal és hagyományokkal is megismerkedhet. Az étel ugyanis nem csupán táplálék: Társulnak hozzá emlékek, élmények, érzések, melyek hatására fontos és meghatározó események idéződnek fel bennünk. 

Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akiket érdekel a magyarországi németek konyhai kultúrája, és emellett Vértestolna gasztronómiájával és hagyományaival is megismerkedne.

Schneider Hajnalka (szerk.): „Ja, Tolnau is a schöni Gma”. Ezerízű sváb konyha Vértestolnán
Vértestolna : Vértestolna Község Német Nemzetiségi Önkormányzat, 2022
79 oldal
Nyelv: német, magyar, vértestolnai nyelvjárás

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu