Herta Müller: A király meghajol és gyilkol

A héten a méltán híres Herta Müller munkásságából ajánlunk olvasóink figyelmébe egy kötetet, mégpedig A király meghajol és gyilkol című novellagyűjtemény, melynek számos darabja önéletrajzi ihletésű.

Herta Müller 1953. augusztus 17-én született Nitzkydorfban, a Bánság területén, egy sváb családba. Német-román szakon végett a Temesvári Egyetemen 1977-ben. Első kötete 1982-ben jelent meg, ám mivel műveiben folyamatos kritikával illette a romániai diktatúrát, így tiltólistára került, majd a zaklatások miatt 1987-ben akkori férjével, Richard Wagnerrel Németországba, Berlinbe emigrált. Ott munkássága mind a mai napig nagy népszerűségnek örvend, számos díj tulajdonosának mondhatja magát, sőt 2009-ben irodalmi Nobel-díjban is részesült.

Az itt ajánlott kötetben kilenc novellája kapott helyet, melyek a szerző gyerekkorát, valamint a romániai diktatúra idején megtapasztaltakat elevenítik fel. Az egyes történetek nem nagy terjedelműek, mondanivalójukban viszont annál súlyosabb témákat hordoznak és fejtenek ki. Az eredeti német nyelvű mű 2003-ban jelent meg, amikor már emigrációban élt Németországban, így Herta Müller olyan kérdésköröket boncolgat novelláiban mint a nyelv, az emlékezés és a kimondhatóság. A megterhelő tartalmat ellensúlyozza az írónő könnyed, letisztult és gördülékeny stílusa, így egy rendkívül kellemes olvasói élményben lesz része annak, aki kezébe veszi e könyvet.

A történetek az írónő gyerekkorát és felnőtt éveinek hányattatását mutatják be. Megtudhatjuk milyen lehetett folyamatosan félelemben és kiszolgáltatottságban élni, vagy éppen a saját bőrén tapasztalni a testi-lelki kínzást. Életének egy-egy mozzanata ihlette a történeteket, mellyel egyfajta emléket is állított barátoknak, rokonoknak és kollégáknak. Azt a világot próbálja a szemünk elé tárni, melynek nyomása alatt írt és alkotott. Egy olyan világot, ahol a gyerekek már a kezdetektől fogva az erőszakhoz vannak szoktatva és ő mint nevelő már semmit nem tud tenni az érdekükben. Egy olyan világot, amiben az emberek gondolkodása teljesen eltorzult és az elhallgatások, illetve elhallgattatások miatt visszafordíthatatlan nyelvi és nem nyelvi változások mentek végbe. Szemlélteti a hatalom útvonalát egészen az emberi sejtekig, érzésekig, és hogy olykor milyen arca és alakja lehet a félelemnek. 


Ajánljuk ezt a könyvet mindenkinek egyfajta leckeként és útravalónak saját élete megpróbáltatásainak elviseléséhez. 

Herta Müller: A király meghajol és gyilkol
Budapest : Napkút, 2018
189 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu