Hanti Mirtill: A Falu 225 éves iskolája

Tavaly ünnepelte 225 éves fennállását a vecsési Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola. Ennek apropóján állította össze az iskola egyik jelenlegi tanára, Hanti Mirtill A Falu 225 éves iskolája című könyvet, melyet szeretettel ajánlunk olvasóink figyelmébe is.

Vecsés Pest vármegyében, Budapest agglomerációjában található. A város életében jelentős szerepet tölt be a német nemzetiség és hagyományaik ápolása. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola megléte.

1797-ben, a németajkú lakosság kérésére megalakult a Vecsési Római Katolikus Egyházközség és vele egyidőben a község első iskolája is. 

A kötet azt mutatja be, hogy a több mint két évszázada fennálló iskola milyen változásokon ment keresztül, mind működését, mind pedig arculatát tekintve. Az olvasó tanévekre lebontva ismerheti meg az iskola történetét, archív képek és dokumentumok sokasága tárja fel előttünk az iskola múltját: többek között megismerhetjük a tanítók neveit és az iskolavezetésre vonatkozó aktuális törvényeket is. A könyv rendkívül színes képet alkot az idő múlásáról a sok osztály- és tablókép, naplóbejegyzés, bizonyítvány, haladási napló és oklevél által. A különböző iskolai versenyek, versenyfelhívások gondosan dokumentálva is helyet kaptak a kötetben. 

Az iskola sokszor költözött, fennállása során a város számos épülete adott helyet neki. 1995 óta viszont a Fő út 90-92. ad otthont az oktatási intézménynek. Akkor Falusi Általános Iskola Vecsés (Dorfschule Wetschesch) néven került átadásra az iskola. A nemzetiségi mellett 2006-tól a kétnyelvű oktatást is bevezették az új igazgató, Sárdi Krisztina kezdeményezésére. Az iskola történetéhez még egy jelentős névváltozás köthető: 2011. szeptember 1. óta a diákok a Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola (Anton Grassalkovich Grundschule Wetschesch) tanulóinak nevezhetik magukat. Ezzel is adózva Grassalkovich Antal grófnak, aki Vecsés-pusztát németekkel telepítette be az 1700-as évek végén.

A könyv a 2021/2022-es tanév ballagó osztályainak csoportképeivel, illetve a valaha itt dolgozott tanárok névsorával zárul, mint egyfajta keretbe foglalva egy korszakot az eljövendők számára.

Ajánljuk ezt a kötetet mindazoknak, akik nemcsak a magyarországi németek hagyományai, hanem azok mindennapjai, így például a nemzetiségi oktatás iránt is érdeklődnek.

Hanti Mirtill Adrienn: A Falu 225 éves iskolája
1. Számú Általános Iskola – Központi Általános Iskola. Falusi Általános Iskola / Dorfschule Wetschesch. Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola, Anton Grassalkovich Grundschule Wetschesch
Vecsés : Grassalkovich Antal Német Nemzetiségi és Kétnyelvű Általános Iskola, Anton Grassalkovich Grundschule Wetschesch, 2022
203 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu