Stefan Raile: Verlorene Heimat

A legújabb nyertes pályázatnak köszönhetően érkezett a Magyarországi Németek Könyvtárának polcára Stefan Raile elbeszéléseket tartalmazó könyve, a Verlorene Heimat. A magyarországi születésű író többször is visszatért egykori szülőföldjére, Vaskútra, hogy gyerekkori emlékeit újra átélhesse, és teljesen átszellemülten írja le élményeit. Ennek eredménye ez a kötet, melyet ezentúl olvasóink is forgathatnak. 

Stefan Raile 1937. november 6-án Vaskúton látta meg a napvilágot, és alig tíz évesen elszenvedte családjával és a falu többi németajkú lakójával együtt a kitelepítés szörnyűségeit. Görlitzben kellett boldogulniuk, ami egy szintén szovjet megszállás alatt álló város volt. Később pedagógiai tanulmányokba kezdett, tanított is különböző intézményekben. A Lipcsei Egyetemen szerzett irodalmi diplomát és végül Jénában telepedett le. Jelenleg is szabadúszóként dolgozik, novellákat, regényeket ír.

Ebben a kötetben a lírai én módjával beszéli el a vele megesett eseményeket, kezdve a születésével 1937-ben. Élete későbbi szakaszában különös vágyakozástól hajtva érkezett meg minden alkalommal Vaskútra, hiszen gyermekkorának boldog része ideköti. Nagymamájának meséire, főztjeire és az alföldi pusztára olyan szeretettel gondol vissza, ami megirigyelendő. Könyvében viszont nemcsak a jó dolgokra emlékezik vissza, hanem a sok rosszra is, legyen szó a beilleszkedésről, nyelvi nehézségekről, a kívülállóságról vagy a veszteségekről, melyek őt érték. 

Írásain keresztül mint egy bölcs öregember vonja le a tanulságot a történtekről és vizsgálja életét egy teljesen más szemszögből. Fontos következtetést von le, mégpedig azt, hogy az emlékezetből a benyomások sose múlnak el. Elég egy szó, egy gondolat, egy régi kép vagy illat és minden átélt, elszenvedett pillanat visszatér.

Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik szívesen élnek emlékeikben és értékelik emlékezetük azon tulajdonságát, hogy minden felidézhető. Valaki szerint ez áldás, más úgy véli, hogy átok. Ezt döntse el mindenki maga.

Stefan Raile: Verlorene Heimat. Biografische Erzählungen (Elveszett haza/otthon. Életrajzi elbeszélések)
Berlin : HeRaS Verlag, 2020
197 oldal

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu