Edelweiss daloskönyv: A legszebb Duna-menti kecskédi sváb népdalok

Ismét egy daloskönyvvel büszkélkedhet a Magyarországi Németek Könyvtára, ezúttal a Geracsekné Zettisch Katalin és Zettisch Ferenc gyűjtéséből összeállított Edelweiss daloskönyv került fel a polcainkra. A gyűjtemény kizárólag Kecskéden énekelt dalokból áll, egyúttal a helyi közösség nyelvjárásának is emléket állít, és megörökíti ezeket az utókor számára.

Kecskéd egy német nemzetiségi település Komárom-Esztergom megyében. A falu lakossága nagyon büszke német hagyományaira és felmenőire, igazi kincsesládaként tekintenek örökségükre, gondosan ápolják és őrzik értékeiket, legyen szó a nyelvről, a népdalokról, népviseletről, konyhaművészetről vagy éppen a vallási szokásokról. A kultúra életben tartásáról a helyi önkormányzat és a német nemzetiségi önkormányzat is gondoskodik.

A könyvben szereplő dalokhoz mind a helyben született, egész életükben a faluban élő, sváb származású idős emberek szolgáltak forrásként. Ez a korosztály még szüleiktől, nagyszülőktől, esetleg dédszüleiktől tanulta meg a dalokat, így azok eredete akár a XVIII. és a XIX. századra is datálható. Szájhagyomány útján maradtak fent, gyűjtésük már az 1960-as években megkezdődött, amikor is az énekesek dalkörökben kézzel írott szövegkönyvekből tanulták a szöveget, a dallamot pedig hallásból őrizték meg maguknak.

Az itt bemutatott műben a szerzők által legszebbnek ítélt, a mai napig énekelt dalok kaptak helyet. Szövegeikben visszatükröződnek a sváb emberek főbb jellemvonásai, a vallásosság, a hazafiság, hogy milyen büszkék, vidámak és tréfásak tudnak lenni, és mennyire szeretik a családjukat.

Ezt a háromnyelvű kötetet mindazok figyelmébe ajánljuk, akik szívesen énekelnek, hallgatnak zenét, és fontosnak érzik a magyarországi német kultúra megőrzését.

Geracsekné Zettisch Katalin, Zettisch Ferenc: Edelweiss daloskönyv: A legszebb Duna-menti kecskédi sváb népdalok. 141 dal, kotta, néptörténet, mini szótár + zenei MP3 CD (Edelweiss Songbuch: Die schönsten Volkslieder der Donauschwäben aus Kätschka mit 141 Noten und Geschichte, Wörterbuch + Musik MP3 CD)
Kecskéd : szerzői kiadás, 2010.
211 oldal
Nyelv: német, magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu