Metzger János: Emléktöredékek

Metzger János Emléktöredékek című könyvét 2015-ben adta ki Újbarok Német Nemzetiségi Önkormányzata. A kézirat azonban már 2008-ban, az író életének utolsó évében elkészült. Talán nem véletlen, hogy családja és szerettei ennyire támogatták háborús emlékei felidézésében és azok papírra vetésében, hiszen így az utókor egy túlélő szemével ismerheti meg a második világháború időszakát és az utána következő éveket. 

Újbarkon és az országban is köztiszteletben álló „Metzger tanár bácsi”, aki miután hazatért a hadifogságból, sokat látott emberként magyar-történelem szakos tanári diplomát szerzett. Később, a minisztérium kérésére megszerkesztette az összefoglaló magyar nyelvi és irodalmi gyakorlókönyvet, mellyel sok fiatal középiskolai tanulmányait segítette. Szakmai munkássága mellett igyekezett sváb identitásával is mindig példát mutatni, kulturális tevékenységekből egyaránt kivette a részét: Ifjúsági klubot szervezett, nemzetiségi népdalkórust alapított. Mint tanárra minden valaha volt diákja szívesen emlékszik vissza. 

Emléktöredékek című könyve két részből áll. Az elsőben a frontszolgálatban szerzett élményeiről számol be. A vonatúttól kezdve a háborút kirobbantó okokig mindenről mesél ezekben fejezetekben, sajátos, néhol humorral színezett katonai stílusban. Elbeszéli milyen élmény volt állandóan menetelni, mindig újat látni, életveszélyes helyzetbe kerülni. Ugyanakkor hosszú útja során emberséggel is találkozott – ilyenről egy háborús történetben ritkán olvas az ember. A második részben a hadifogságot részletezi, a háború végét követően még három és fél évet töltött hadifogolyként. Szovjetunióba hurcolták, erről az időszakról leginkább a láger bemutatására fókuszál írásában, illetve a tárgyak német és orosz neveit is ismerteti. Hazatérésének elmesélése igen megindítóan hathat ránk, hiszen Metzger János minden megpróbáltatását és gondját végigkövethetjük a könyv során.

A kézirat magyarul íródott, az előszó és az író életrajza viszont két nyelven, magyarul és németül is olvasható a kötetben. 

Az itt bemutatott művet annak ajánljuk, aki a történelem eme borús szegmensét valódi élményeken keresztül ismerné meg, miközben rácsodálkozhat arra, hogy háború idején is születnek barátságok, találkozhatunk jóakaratú emberekkel, és közben ismeretlen tájak szépségét is megcsodálhatjuk.

Metzger János: Emléktöredékek. Front és hadifogság 1944 – 1948
Újbarok : Német Nemzetiségi Önkormányzat Újbarok, 2015.
199 oldal
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu