Monika Jäger Manz: Ich reim’ dir was!

A könyv borítója

Népcsoportunk megmaradását illetően a legfontosabb célok között szerepel a német nyelv megtartása, illetve elsajátításának elősegítése. Manapság igen kevés azon magyarországi német gyermekek száma, akik a nyelvet a szülői ház falai közt sajátítják el. Nyelvjárásaink utolsó beszélőikkel együtt halnak ki. Így sok szülő gyakorlatilag csak a különféle oktatási intézmények pedagógusaira és/vagy bizonyos szintű nyelvtudás birtokában a különféle internetes tartalmakra, illetve nyelvtanulást elősegítő könyvekre támaszkodhat otthon.

 

 

 

 

 

Manzné dr. Jäger Mónika, a bajai Eötvös József Főiskola Nemzetiségi és Idegen Nyelvi Intézetének főiskolai tanára. Eddig megjelent műveire az óvodapedagógusok és az alsós tanítók mellett a szülők is jó okkal támaszkodhattak. Az utóbbi években megjelent Ich sag’dir wasTraditionen kindergemäß pflegen és Deutschförderung durch literarische Werke című kötetei is igen keresett voltak. Az itt ajánlott, 2021-ben kiadott Ich reim’ dir was! (Verselek neked valamit!) című verses gyűjtemény az előbb említett módszertani szakkönyvsorozat legújabb, negyedik kötete. A kiadvány mintegy 280 darab mondókát és verset tartalmaz. A szerző a műveket 2 és 10 éves kor közötti gyermekek számára, a könnyebb érthetőség és elsajátítás érdekében kifejezetten egyszerűbb szókinccsel alkotta meg. A versek közt találunk rövidebbeket és hosszabbakat, humorosabbakat és egyszerűbbeket is. A témáik pedig a gyermekek életéből származva azok világát tükrözik. Így felbukkannak a különféle ünnepi alkalmak, mint a születésnap, a Mikulás, a húsvét, a farsang vagy az anyák napja. Az évszakok vagy a házi- és vadállatok világa is feldolgozásra kerültek. A gyermekek napirendjét egészen a felkeléstől az ágyba bújásig követhetjük végig a művek segítségével. Sőt, még olyan mondókákat is kiválaszthatunk a könyvből, melyek a gyermekek iskolai, óvodai vagy játszótéren való hintázását kísérhetik. A könyv végén pedig ritmikus torna- és ujjgyakorlatok, sőt még fejtörők is helyet kaptak.

Ezt a könyvet mindazoknak ajánljuk, akiknek egy olyan, igen hasznos, oktatásmódszertani szempontból jól szerkesztett verseskötetre van szükségük, mely hozzájárul a gyermekek német nyelvi fejlődéséhez.

Monika Jäger Manz: Ich reim’ dir was! Gedichte und Reime zur frühen Förderung der deutschen Sprache im Elternhaus, im Kindergarten und in der Unterstufe der Grundschule
(Verselek neked valamit! Versek és mondókák a német nyelv korai fejlesztéséhez a szülői házban, az óvodában és az általános iskola alsó tagozatában)
Baja : Magánkiadás, 2021.
156 o., ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu