Réti Andrásné: A kakasdi sváb konyháról

A könyv borítója

A gasztronómia iránt érdeklődők nagy örömére számos ún. Heimatbuch-ban kerültek lejegyzésre a magyarországi németek egykori, adott településre jellemző étkezési szokásai, receptjei. Legnagyobb örömükre mégis az szolgálhat, hogy az utóbbi évtizedekben több magyarországi német szakácskönyv is megjelent, ily módon reprezentálva az ország különböző településeinek konyhaművészetét.

 

 

 

 

 

 

 

Az ezúttal ajánlott szakácskönyv is egy igen értékes kiadvány, mely a szerző, Réti Andrásné révén 2021-ben jelent meg Kakasdon. A magyarországi német település Tolna megyében, a Sváb Törökországban található. A hatos számú főúton Bonyhád vagy Szekszárd irányába átszelve a falut azonnal szembetűnik az utazónak a Makovecz Imre által tervezett impozáns faluház. Az épület a németek elűzetését követően idetelepített székelyek és az elűzetést követően itt maradt svábok mai, békés együttélését szimbolizálja. A szerző maga is vegyes házasságból származik, könyvével ugyanakkor a sváb ősök étkezési szokásainak, illetve receptjeinek a bemutatása volt a célja. Réti Andrásné, aki maga is büszke nagymama, már kisgyermekkorában érdeklődött a sváb nagymama és nagynéni által tálalt ízletes falatok elkészítési módja iránt. Annak érdekében, hogy megmentse őseinek főzési tudományát, elhatározta, hogy lejegyzi a gyermekkorából származó recepteket. Így ez a szakácskönyv egyben egy valódi kulináris időutazás is a korabeli Kakasdra. Már a könyv előszavából is megtudhatjuk, hogy a helyi ételek a takarékosság és az egyszerűség jegyében készültek. Az ételek elkészítéséhez mindig a legkönnyebben elérhető alapanyagokat használták fel. Így találhatjuk meg az összetevők között a burgonyát, a babot, a káposztát és a különféle tejtermékeket is. A szilva és a barack a kakasdiak számára a süteményekből sem hiányozhatott. Húsételek pedig – mint ahogyan más magyarországi német településen is – inkább hétvégén, ünnepnapokon kerültek az asztalra. Bár a szakácskönyvben régi, hagyományos ételeket találunk, az összetevőik beszerzése ma sem okozhat gondot, illetve elkészítésük során a szintén egyszerű leírásuk révén sem ütközhetünk különösebb nehézségekbe. Különféle ízletes leves-, tészta- és főételek, valamint hagyományos sütemények receptjeit is megtaláljuk benne, sőt az egykori polgári konyha édességei sem voltak idegenek a kakasdiak számára. Olyan jellegzetes magyarországi német ételreceptek mint a disznótoros savanyú (Saures), a krumplis nudli (Schupfnudeln) vagy a rántott leves (Einbrennsuppe) szintén nem hiányozhatnak a repertoárból. Ugyanakkor olyan, más vidékekről ismerős ételek, mint a borleves vagy a gőzgombócból készült fogások, vagy a babos tészta, kakasdi elkészítési módjait szintén megtalálhatjuk a könyvben. Különlegességképp pedig arról is olvashatunk, hogy a szakácskönyv mely receptjei voltak szükségesek a Tolna megyei településen a gyermekágyas kismamáknak szánt komatálak elkészítéséhez.

Ezt a szakácskönyvet mindazoknak ajánljuk, akik szeretnék a hagyományos sváb ételek illatát és ízét az ünnepekre vagy egyéb alkalmakra az asztalra varázsolni.

Réti Andrásné: A kakasdi sváb konyháról
[Kakasd : magánkiadás, 2021.]
144 o., ill.
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu