Kollár-Klemencz László: Öreg Banda

A könyv borítója

Az utóbbi években több történelmi szakkönyv mellett olyan prózai művek is megjelentek, melyekben a magyarországi németek történelme más szempontból és célból került feldolgozásra. Ezek egyes emberek, családok vagy települések történetét tematizálják, vagy bizonyos korszakokat dolgoznak fel. Így megjelentek különféle életrajzi írások, illetve családregények is, melyek a múltat személyes nézőpontból ábrázolják. A családregények szubjektivizmusa az olvasót gyakran intim, meghitt hangulatba juttatja, különleges olvasmányélményt nyújtva neki.

 

 

 

 

 

Az itt ajánlott, 2021-ben megjelent Öreg Banda című mű is az utóbbiakhoz sorolható. A szerzője, Kollár-Klemencz László sokaknak inkább zenészként lehet ismerős, bár az utóbbi években két elbeszéléssel is belépett a magyar irodalmi életbe. Ez a munka élete első regénye, melyben az újhartyáni magyarországi német őseiről van szó, a középpontba a zene szeretetét és a zenélést helyezte. A családregény több kisebb elbeszélésből áll, melyben a település különféle eseményeiről is olvashatunk, így például egy nagy viharról és egy tűzvészről, ünnepekről, templomszentelésről, valamint disznóvágásról, vagy éppen fúvószenekarok alapításáról és működéséről is. Az olvasó a Kaldenecker család változatos történetét négy generáción keresztül ismerheti meg a XIX. század végi Soroksárról való megérkezésüktől egészen a szocialista időkig. Bár a regényben a nagypolitika és a „külvilág” valós történelmi eseményei, mint az első és második világháború is megelevenednek, ezek mégis a főszereplők személyes szintjein játszanak meghatározó szerepet. Így a történetszálban például a háborús traumák és azok feldolgozása erőteljesebben kerülnek ábrázolásra. Ha azonban a cselekményt általánosságban kellene jellemeznünk, akkor azt valami vidámnak, romantikusnak, szívhez szólónak tudnánk leírni. Kollár-Klemencz a mű megírásához saját gyermekkori emlékeit és fantáziáját, illetve a családi anekdotákat is segítségül hívta. Így kerülnek a regény szereplői az egykori Újhartyán álomszerű, mesés világába, ahol a fikció és a valóság keveredik egymással. A település svábjait mintha egy képeskönyvből varázsolta volna a szerző a történetbe. Végül azonban minden a zene, a Kaldenecker család fémjelezte Öreg Banda nevű fúvószenekar alapítása és vezetése, illetve annak továbbélése körül forog. A történet olvasásával otthonossá válik számunkra Újhartyán egykori világa. A műnek köszönhetően pedig azt is jobban megértjük, hogy mekkora szenvedély köthet egy zenészt a játékhoz, az alkotás öröméhez.

Ezt a könyvet mindazoknak ajánljuk, akik szívesen merülnének el egy családregényen keresztül egy főváros közeli magyarországi német település egykori varázslatos zenészvilágában.

Kollár-Klemencz László: Öreg Banda
Budapest : Magvető Könyvkiadó és Kereskedelmi Kft., 2021.
358.o.
Nyelv: magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu