Busa Mónika: Hartai bútorok

A könyv borítója

Az ember már az őskortól fogva gyakran törekedett arra, hogy használati tárgyait esztétikai értékkel ellátva valódi műalkotásokká varázsolja. A magyarországi németeket régen egyszerűnek, takarékosnak és szorgalmasnak jellemezték, sőt –más nemzetiségűekhez képest bizonyos túlzással élve – aszkéta életmódú embereknek tartották. Ez különösen jellemző volt étkezési szokásaikra és mindennapi öltözetükre, azonban az építészetükre és használati tárgyaikra nem. Jó példái ennek a „magyarországi német építészet gyöngyszemeként” aposztrofált Fekeden fellelhető házak vagy a színesre festett hartai bútorok is. Utóbbiakról minden elmondható, csak az nem, hogy a magyarországi német kézműves mesterek az előállításuknál fukarkodtak volna azok díszítésével.

 

 

 

 

 

A motívumokban gazdag bútorok szélesebb körben való megismertetéséhez a tavaly elhunyt, számos díjjal kitüntetett, elismert etnográfus, Boross Marietta is nagyban hozzájárult. A Tankönyvkiadó által 1982-ben kiadott Bemalte Bauernmöbel von Hartau/Harta (Hartai festett bútorok) című tanulmányát, mely az 1999-ben megjelent Beiträge zur Volkskunde der Ungarndeutschen (A magyarországi németek néprajza) sorozat 16. számában is olvasható olvasóink kikölcsönözhetik a Magyarországi Németek Könyvtárából.  Busa Mónika itt bemutatott Hartai bútorok. Hartauer Möbel című munkája kétnyelvű kiállítási katalógusként jelent meg 2014-ben a tatai Kuny Domokos Múzeum A Német Nemzetiségi Múzeum Gyűjteményei című sorozatának első részeként. Bár a kiadvány nem kifejezetten etnográfiai tanulmány, mégis a múzeum 1972 óta létező hartai bútorgyűjteményének egy igen szakszerű részletességgel leírt, jól strukturált bemutatása. Az olvasó bepillanthat az intézmény kulisszái mögé és az ott folyó gyűjtőmunka rejtelmeibe is. A kötet bevezető 22 oldalán a gyűjtemény keletkezéséről, jellemzőiről, a hartai bútorfestés kutatástörténetéről és a motívumokról is olvashatunk. Sok, a második világháború előtt készült remekmű került „a haza egy darabkájaként” a hidegháború idején magyarországi német elűzöttek által Nyugat-Németországba. Így nemcsak Tatán vagy a magyarországi Néprajzi Múzeumban találkozhatunk hartai bútorokkal, hanem a gerlingeni városi múzeumban és az Ulmban található Donauschwäbisches Zentralmuseumban (Duna-menti Svábok Központi Múzeuma) is. Az ezt követő több mint 100 oldalon a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban található gyűjteményről olvashatunk. A tárolókról, ágyakról, ülőbútorokról és asztalokról egy-egy bevezető leírás alapján tudhatunk meg többet. A kiadvány a gyűjtemény összesen 33 darabját külön-külön, adatokkal és színes illusztrációkkal mutatja be, felkeltve az olvasók kedvét arra, hogy a tárgyakat akár élőben is megtekintsék a múzeumban.

Ezt a tatai Német Nemzetiségi Múzeum hartai bútorgyűjteményéről készült igényesen összeállított és ízlésesen illusztrált kiállítási katalógust mindazoknak ajánljuk, akiket érdekelnek az egyedülálló magyarországi német kézműves remekek.

Busa Mónika: Hartai bútorok. Hartauer Möbel
A Német Nemzetiségi Múzeum Gyűjteményei 1. Die Sammlungen des Ungarndeutschen Landesmuseums 1.
Tata : Kuny Domokos Múzeum, 2014.
127 o., ill.
Nyelv: német és magyar

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu