Sybille Krause: Joschka Fischer. Die Biografie

A könyv borítója

Manapság szerencsére kevés olyan ember akad, aki kétségbe vonná a klímavédelmi intézkedéseket vagy a környezetvédelmi szabályozások hasznosságát. Egyre szélesebb rétegek osztják a tudósok azon véleményét, hogy az éghajlati és a környezeti változások az emberiség jövőjének szempontjából életbevágóan fontosak. Ez a trend jól megmutatkozik abban is, hogy egyre több országban lesznek népszerűek a zöld pártok. Bekerülve a parlamentbe pedig a konzervatív, baloldali és liberális pártokkal konkurálnak, illetve egyre gyakrabban van szükség rájuk koalíciós kormányzás esetén is. Így történt ez Németországban is 1998-ban, amikor a kormányzati többség érdekében „vörös-zöld” koalíciós szövetség jött létre. Ekkor vált a németek számára talán különösnek, a magyaroknak pedig ismerősen hangzó, néhányaknak vicces keresztnevű Joschka Fischer világszerte ismertté. A zöldpárti politikus ugyanis 1998-tól 2005-ig Németország külügyminisztere, egyben kancellárhelyettese is volt.

 

 

 

 

Ez a könyv a fura keresztnév titkát is felfedi: a híres politikus egy 1946-ban elűzött budakeszi magyarországi német családból származik. Ő már Németország nyugati felén született 1948-ban Joseph Martin Fischer néven. A család szerény, kispolgári életet élt, a fiatal Joschka Fischer azonban sem családjába, sem a társadalomba nem volt hajlandó beilleszkedni. 17 évesen elhagyta a gimnáziumot, majd 1966-ban Fellbachban megkezdett egy fotográfus-képzést, amit még abban az évben abba is hagyott. 1967-től a radikális baloldali diákmozgalmakhoz csatlakozott, majd utcai harcokban is részt vett.
Sibylle Krause-Burger, a könyv szerzője izgalmas életrajzban mutatja be Joschka Fischert és kalandos életútját. A gyermekkor és a családi háttér, a politikai karrier, illetve a politikus magánélete is tabuk nélkül, „testközelből” tárul fel előttünk. A könyvben az egykori baloldali lázadó utcai harcosból lett zöldpárti politikus életét 1996-ig – aki akkor már harmadik feleségétől is külön élt – követhetjük nyomon. Az igen olvasmányos könyvből azt is megtudhatjuk, hogy vannak-e, és ha igen, akkor melyek azok a tulajdonságok, erények, melyeket a szülői háznak, a magyarországi német szüleinek, illetve a mélyen vallásos, katolikus édesanyjának köszönhetett a politikus.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének egy szórakoztató életrajzot olvasni Joschka Fischerről, a magyarországi német gyökerekkel rendelkező világszerte ismert német politikusról.

Sibylle Krause-Burger: Joschka Fischer. Der Marsch durch die Illusionen
(Joschka Fischer. Menetelés az illúziókon át)
Suttgart: Deutsche Verlags-Anstalt, 1997.
255. o., ill.
nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu