Friedrich Anna: Miért? Warum?

Egy jugoszláviai lágert túlélt
magyar-német asszony története

A könyv borítója

Az élet többször olyan helyzeteket produkál, melyek gyakran szerencsés véletlennek tűnnek. Ha azonban a jelen történéseit nyitott szemmel követjük, azok gyakran már nem is tűnnek annyira véletlenszerűeknek. Ehhez hasonló volt a Magyarországi Németek Könyvtára számára ennek a könyvnek a beszerzése is. A könyvtárosnak a reggeli munkába menet során egy budapesti buszmegállóban feltűnt, hogy egy hölgy egy a Magyarországi Németek Házában bemutatott könyvet olvas, mely a Bezdánból származó Mayer Antal élettörténetéről szólt. Beszédbe elegyedve a hölggyel kiderült, hogy ő szintén Bezdánból származik, illetve egy szintén a könyvtár gyűjtőkörébe tartozó könyvet is írt. Így került pár héttel a beszélgetést követően egyenesen a szerző által a kötet tiszteletpéldányként a könyvtár állományába.

 

 

 

A főszereplő történetét a gádori haláltábor – ahol mintegy 8000 Duna-menti sváb halt meg – emlékművénél, már idős asszonyként a fiával az emlékkeresztnél állva kezdi mesélni. Ezután a történet két szálra bomlik. Az egyikben a második világháború romjaiból újjáéledő Németországban találja magát az olvasó, ahol Róza a megélt tragédiákat követően szintén új életre vágyik. Bátyjával is itt találkozik újra, valamint megpróbál egzisztenciálisan és lelkileg is helyrejönni. Számára nőként azonban egy férfival való normális kapcsolat megteremtése bizonyul a legnehezebbnek. Pszichés problémáinak okairól az ezzel párhuzamosan futó történetszál alapján tudhatunk meg többet.

Ez a másik történetszál a második világháború idejébe viszi az olvasót, amikor a kis Róza még bátyjával, magyar édesanyjával és Duna-menti sváb édesapjával egy Újvidékhez közeli, németek és magyarok lakta faluban élt. A cselekmény hamarosan tragikus események sorozatába torkollik, melynek következtében a család tagjai elszakadnak egymástól. Édesapját a háború ragadja el, bátyja eltűnik, a német nagyszülőket Gákovára, Rózát édesanyjával és Ancsa tántival a Járekben levő haláltáborba hurcolják. Itt Rózát többször megerőszakolják a partizánok, de végül túléli a haláltábor borzalmait.

A két történetszál végül találkozik. Már világos, hogy Róza miért tudja olyan nehezen kezelni a pszichés problémáit, illetve miért nem tud egy normális párkapcsolatot teremteni, ami a vágyott családalapításhoz vezetne. A szemrevalóan elbűvölő fiatal nő barátaitól és rokonaitól – köztük vannak magyarországi német származásúak – kap támogatást. Ők bizonyos értelemben és mértékig sorstársai is. Hogy hogyan és egyáltalán képes-e Róza végül ebben az új világban megtalálni a helyét, illetve hogy hogyan emlékszik vissza életére már több mint 80 évesen, csak a regény utolsó oldalain tudjuk meg.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének egy fiktív történetű, ugyanakkor a valóságot hűen ábrázoló regényt olvasni egy Duna-menti sváb lány életútjáról, akinek sorsán több ezren osztoztak, és ami méltó emléket állít a jugoszláviai haláltáborok szörnyűségeit elszenvedőknek.

Friedrich Anna: Miért? Warum?
Egy jugoszláviai lágert túlélt magyar-német asszony története
Budapest: Keskenyúton Alapítvány, 2016.
184 o., ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu