Iván Andrea – András Tiborné sz. Frits Mária (Szerk.): Hartai konyha – Hartauer Küche

A könyv borítója

A körülbelül 3200 lelket számláló Harta mintegy „magyarországi német szigetként a magyar települések közt”, Bács-Kiskun megyében a Duna mellett található. A község több szempontból is különleges. Ahogyan a legtöbb magyarországi német településen, így itt is csak egy itt megtalálható dialektus alakult ki. A protestáns lakosság nagy részét evangélikus, körülbelül negyedét pedig református németek alkották. Érdekes még az is, hogy a 18. században Tolna megyéből is érkeztek a településre protestáns németek. Közismertté ugyanakkor a híres hartai festett bútorok révén vált.

 

 

 

 

Akinek alkalma volt a 2015. október 7-én, a Magyarországi Németek Házában megtartott Zentrum-rendezvényre ellátogatni, megkóstolhatta az ínycsiklandó hartai kolbászt is. Hogy micsoda gasztroélményről van szó, jól bizonyítja az is, hogy 2020-ban már hatodjára került megrendezésre a Hartai Kolbászfesztivál.

A Hartai Hagyományörző Kulturális Egyesület és az Idősek Klubja által kiadott könyv pedig jó bizonyítéka annak, hogy a nagyközség a kolbászféleségeken túl is még számos gasztronómiai ínyencséggel kecsegtet. A kötetet első alkalommal 2009-ben adták ki, ezt követte ez a 2018-as átdolgozott kiadás.

András Tiborné, az idősek klubjának akkori vezetője által írt előszóból kiderül, hogy egy projekt eredményeként született a könyv. Az az ötlete támadt ugyanis, hogy az időseket bevonva minden második héten főznek valami tradicionálisat, az ételek kapcsán pedig beszélgetnek a régmúlt étkezési szokásairól is. A projektben részt vettek a hagyományőrző egyesület fiataljai is, akik nemcsak a főzésben vettek részt, hanem a recepteket lejegyezve dokumentálták az elhangzottakat is, melyből végül ez a könyv született.

A kiadvány két nagyobb részből áll, az elsőből a hartai magyarországi németek mindennapjairól, ünnepnapjairól és életük főbb eseményeiről tudhatunk meg többet étkezési szokásaik tükrében. Ahogyan a magyarországi német településeken általában, itt is az egyszerűség és a takarékosság jellemezte a helyi gasztronómiát, melyre a könyvben olvasható szólás is utal: „Ver net kummt tr’ letztr’ zeit esse vas ivr plaibt.”/„Aki nem jön időben, az azt eszi, ami marad.”
A könyv másik része több mint 70 receptet tartalmaz, melyek közt levesek, burgonyából készült ételek, húsételek, hagyományos főételek, szószok és kásák, tésztából készült ételek, és tésztafélék is megtalálhatóak. A receptekben tippeket is találunk a spórolást illetően. Ilyen például a savanyú krumpli mártás, melynél a paprikás krumpli maradékát használhatjuk fel ahelyett, hogy krumplit főznénk. A receptekben még sok különlegességet találhatunk, például hogy miért és hogyan használtak vizet a főtt bundás kenyérhez, vagy hogy a kútkiflinevű finomság elkészítésénél a „korabeli hűtőszekrény” – tehát a kút – milyen szerepet játszott. Az pedig szintén különösen érdekes, hogy a hartaiak asztaláról sem hiányozhatott – természetesen másképp elkészítve – a geresdlakiak révén ismerős gőzgombóc és az Úrkútról ismerős borleves sem.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik szeretnének egyszerűen valami olcsó és finom ételt elkészíteni, és közben megismerkednének Harta korabeli étkezési szokásaival is.

Andrea Iván – Maria András geb. Frits (Szerk.): Hartai konyha – Hartauer Küche
Harta : Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesület, Hartai Idősek Klubja, 2009.
Átdolgozott kiadás, 2018.
154 o., ill.
Nyelv: magyar és német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek (amennyiben nincs más feltüntetve kizárólag kikölcsönzés céljából) megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében.
További információ: info@bibliothek.hu