Wilhelm Divy: Als Großvaters Haus noch stand

A könyv borítója

Sokunknak lehetnek kellemes, bensőséges gyermekkori emlékei a nagyszülőkről. Egyeseknek talán a nagymamától kapott finomságok, vagy a nagypapával való barkácsolás jut az eszébe. Mások a falusi környezetben eltöltött kalandos nyári szüneteket tudják felidézni. Nagyon különbözőek lehetnek ezek az emlékek, egy azonban biztos, a legszebb élmények egész öregkorunkig megmaradnak az emlékezetünkben. Ezzel a könyvvel kapcsolatban már a címe alapján is arra következtethetünk, hogy a szerző gyermekkori emlékeiről van benne szó.

 

 

 

 

 

Wilhelm Divy 1934-ben született Borjádon, egy Baranya megyei sváb faluban. Gyermekkorát is ott töltötte, majd tanár lett, végül az 1956-os forradalmat követően az NSZK-ba szökött, ahol továbbra is a tanári hivatást gyakorolta. Itt már az 1980-as évektől íróként is tevékenykedett.

Ebben az 1987-ben kiadott könyvben huszonhét elbeszélés segítségével mutatja be a korabeli, túlnyomórészt svábok lakta települést. A szereplők az akkori falusi társadalmat alkotják. Történeteik kitaláltak, mégis realisztikus módon kerülnek ábrázolásra. Pontos évszámokat nem találunk, csak abból következtethetünk a korra, hogy például egy esküvő alkalmával egy DKW-automobil szenzációnak számított a poros utcákon, vagy hogy azokban az időkben az emberek még lovaskocsival mentek Harkányba fürdeni. A legtöbb történet igen vidám, néhánynak mély morális mondanivalója van és elmélyülésre késztet. Az elbeszéléseket nem kezelhetjük történelmi forrásokként. Mégis egy olyan világba kalauzolja az olvasót, ahol a baranyai németek paraszti világa a helyi nyelvjárásokkal és hagyományokkal még megélt realitásként létezett.

A könyvet mindazoknak ajánljuk, akik humoros, illetve moralizáló történeteket keresnek, melyek egy baranyai sváb falu egykori életéről szólnak.

Wilhelm Divy: Als Großvaters Haus noch stand
(Amikor még állt nagyapám háza)
Bad Waldsee: Liebel Verlag, 1987.
194 o., ill.
Nyelv: német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu