Sz. Tóth Judit: Törökbálinti viseletek és népszokások

A könyv borítója

A néprajzkutatóknak és történészeknek köszönhetően sok minden feldolgozásra került már a magyarországi német településeket illetően. Így egy régi kép felbukkanása őseink hagyatékából manapság valódi örömöt és csodát jelenthet számunkra. Ilyen örvendetes az is, hogy 2018-ban egy egész könyv jelent meg a törökbálinti viseletekről és szokásokról archív fényképekkel kiegészítve.

 

 

 

 

A kiadvány a Mesél a múlt elnevezésű sorozat második kötetete. Az első, mely szintén megtalálható könyvtárunk gyűjteményében, a településsel kapcsolatos képeslapokat dolgozza fel.

A tavaly megjelent könyv alapját Sz. Tóth Judit, a szentendrei Ferenczy Múzeum néprajzkutató munkatársának tanulmánya adja. A fényképek a Törökbálint anno… honlapról kerültek a kötetbe. Ahogy a többi képet a weboldalon, úgy a kötetben található 178 fotó legtöbbjét is magánemberek bocsátották rendelkezésre. A felajánlókat a szerző az előszóban név szerint említi, illetve azt is, hogy egyes képek a Törökbálinti Falumúzeumnak és a Magyar Néprajzi Múzeumnak köszönhetőek.
A tanulmányhoz tizenkilenc helyi lakossal készült interjú, akik az elkészült szövegeket véleményezték is. A kiadványban a 20. századi törökbálinti sváb férfi, női és gyermek viseletek egyes darabjairól igen részletesen olvashatunk. Az esztendő, az ünnepnapok, az emberi élet és a mindennapok szokásainak alapos leírásait pedig szintén különleges korabeli fényképek illusztrálják. A végeredmény ez az értékes kiadvány, amely nagyban hozzájárul a törökbálinti magyarországi németek néprajzának megismertetéséhez.

A könyvet mindazoknak ajánljuk akik a témában a törökbálinti svábokkal kapcsolatosan szeretnék ismereteiket bővíteni, illetve azt összehasonlító elemzés céljából használnák.

Mesél a múlt, II. kötet
Die Vergangenheit erzählt, 2. Band
Sz. Tóth Judit: Törökbálinti viseletek és népszokások
Törökbálinter Trachten und Bräuche
Törökbálint : Német Önkormányzat, 2018.
183. o., Ill.
Nyelv: magyar-német

Az ajánlóinkban szereplő könyvek megtalálhatók a Magyarországi Németek Könyvtára gyűjteményében. További információ: info@bibliothek.hu